Зелена цибуля — наш добрий друг


зелена цибуля - наш добрий друг

Сьогодні ми продовжуємо розмову про користь так званих зелених овочів (це вершки всіх їстівних рослин).Сподіваємося, наших публікацій ви вже дізналися чимало корисного для себе.Постараємося не розчарувати читачів «АН» і сьогодні.

Зелена цибуля

У ньому дуже багато важливих для нашого організму мікроелементів та поживних речовин.Зелену цибулю дуже корисний для жінок.Адже він містить цинк.А якщо в раціоні його недостатньо, то можуть виникнути проблеми з репродуктивною функцією, слабшають нігті і волосся, які до того ж стають тьмяними.Особливо корисний зелений лук зараз, навесні, коли багато страждають авітамінозом.Він підтримує імунний захист організму, зменшує ризик розвитку захворювань дихальних шляхів (ГРВІ, бронхіт, грип, застуда).А також (вживається в невеликих дозах) нормалізує травлення, роботу шлунково-кишкового тракту.Зелена цибуля корисний страждаючим недокрів'ям, його слід вживати тим, хто скаржиться на збої в діяльності серцево?судинної системи.Він здатний нормалізувати кров'яний тиск.Зміцнює зуби і ясна — оскільки багатий кальцієм і вітаміном С; стимулює виділення шлункового соку, покращує апетит.

Разом з тим зелений лук дратує слизові оболонки.Тому тим, у кого хронічний гастрит, виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки, він не рекомендується.

Зелений часник

З незапам'ятних часів відомий як зміцнювальний і знезаражуючий засіб.Наприклад, його кожен день давали рабам, які будували єгипетські піраміди, — щоб менше хворіли.А древні греки і слов'яни використовували при лікуванні від отруйних зміїних укусів.

У зеленому часнику вітаміну С більше, ніж у зеленій цибулі.Крім того, в ньому присутні йод, цинк, магній, органічні кислоти, селен, вітаміни А, В1, В2, кальцій.Він використовується для профілактики атеросклерозу і грипу.В останньому випадку треба натерти його в кашку з медом і яблуками.Бронхіальна астма, ангіна, кашель, застуда — в цьому випадку допоможе інгаляція парів зеленого часнику.

Протипоказання для його вживання — хронічний гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки.Справа в тому, що зелений часник, як і цибуля, редиска, редька, здатний викликати біль і печію, оскільки підвищує кислотність.

Завдяки виробленню фітонцидів (біологічно активні речовини, які утворюються рослинами і вбивають, пригнічують ріст і розвиток шкідливих мікроорганізмів) зелений часник створює навколо себе стерильну захисну зону.Тому корисно вирощувати його будинку для знезараження повітря.

Шпинат

Корисний тим, у кого в крові знижена кількість еритроцитів, хто страждає гастритом з пониженою кислотністю шлункового соку.Шпинат виводить з організму шлаки, покращує перистальтику кишечника і відновлює його функції.До його складу входять вітаміни А, С, D, Е, В1, В2, В6, К, РР.А також натрій, залізо, магній, кальцій, фтор, фосфор, клітковина, фолієва кислота, антиоксиданти, цинк, калій.Зокрема, завдяки вітаміну Е, вважається активним антиокислителем, клітини захищаються від передчасного старіння.Крім того, цей вітамін сприятливо впливає на розвиток ембріона, перешкоджає викиднів.Невипадково його рекомендують вагітним жінкам.А також ослабленим хворим і які знаходяться на дієті.

Шпинат зміцнює нервову і капілярну системи, надає антисклеротичну дію.Крім противорахитного вітаміну D (недарма його прописують дітям з порушенням росту) у ньому є мінеральні солі, що сприяють утворенню кісткової тканини.

Шпинат небажано вживати при подагрі, захворюваннях нирок і печінки.І ще дуже важливо пам'ятати, що якщо страва з шпинату зберігається у вас від 24 до 48 годин, то в ньому можуть утворитися азотисті солі.А вони здатні «вимкнути» з дихального процесу багато кров'яні тільця.Це може призвести до задишки, проносу, блювоти, синюшності — особливо у дітей.Щоб пригальмувати освіта азотистих солей, страви, що містять шпинат, додайте цукор.

Народний рецепт

При ангіні, тонзиліті, ларингіті.Кілька разів на день полощіть горло таким відваром.Половиною літра окропу залийте 2 ст. л. свіжої зелені шпинату.Потримавши на слабкому вогні 10 хвилин, дайте дві години настоятися.Процідіть і відіжміть шпинат в настій.Тричі в день (в теплому вигляді) полоскати їм горло.

При анемії, цукровому діабеті, гіпертонії, атеросклерозі, після опромінення, авітамінозі.Залийте склянкою окропу 1 ст. л. подрібненого листя шпинату.Настоюйте півгодини.Процідіть.Пийте 4 рази на день по чверті склянки.

При млявій перистальтиці кишечника і метеоризмі.Приготуйте такий відвар шпинату: на 200 мл води 10 г свіжого листя.Пийте теплим двічі на день по 100 мл

При порушенні обміну речовин, хронічних запорах, гіповітамінозі, метеоризмі.Залийте склянкою окропу 1 ст. л. свіжо подрібненої трави.Потримайте 10 хв. на слабкому вогні.Нехай настоїться протягом години.Після цього процідіть і відіжміть сировину у відвар.Приймати за півгодини до їди 4 рази на день по чверті склянки.