Багатоликий апельсин


багатоликий апельсин

Апельсин (німці називали його «китайське яблуко»), як відомо, складається з безлічі смачних часточок.І, немов такими ж шматочками, він наповнений різноманітними корисними для людини властивостями.Причому цінність представляють і м'якоть, і сік, і навіть шкірка плоду.Кулінарія, косметика, ну і, звичайно ж, медицина — в частині ефективності впливу на організм з апельсином тут посперечається рідкісний фрукт!Лише покладіть на шкіру шиї або обличчя нарізаний шматочками апельсин — і вона швидко збагатиться вітамінами.А якщо ви відчули слабкість, млявість, втратили апетит — з'їжте кілька часточок, і відразу відчуєте зміни.

Ні-ні нітритам і нітратів

В апельсині міститься багато лимонної кислоти.Завдяки цьому фрукт успішно протистоїть накопичення таких шкідливих для нашого організму речовин, як нітрати і нітрити: кислота служить надійним бар'єром від них.Фітонциди виводять геть шкідливі речовини, токсини і шлаки.Тобто мають антиканцерогенними властивостями.Вони перешкоджають утворенню тромбів, надають протизапальну і антивірусну дію.У людини, яка їсть «китайські яблука», швидше заживають нариви, виразки і рани.

Крім органічних кислот і вуглеводів в апельсині містяться пектин, жири, білки, клітковина.Багато в ньому аскорбінової кислоти (вітаміну С).Є вітаміни А, В, В2, В9, РР.У кожного з них — своє призначення.Наприклад, від млявості, слабкості, поганого апетиту (ми про них говорили на самому початку) дозволяє позбутися вітамін Ст. Він же допоможе при анемії, нетравленні шлунка, недокрів'ї.

Вітамін С ефективний для лікування різних простудних захворювань, підвищує працездатність і настрій, пригнічує сонливість, синдром хронічної втоми.Щодоби, щоб уникнути різних неприємних наслідків, людині потрібно приблизно 50 міліграмів аскорбінової кислоти.А це кількість, і навіть з надлишком, міститься в 150 грамах фрукта.Або в склянці апельсинового соку.Причому вітамін С є не лише лікування, а й профілактики застуд, бронхітів, грипу, ангіни.

З температурою дозволяє добре справлятися саліцилова кислота, яку в числі інших компонентів містить фрукт.Її ефективність ви оціните, якщо, відчувши жар, візьмете 4 апельсинові часточки, дасте їм півгодини настоятися в половині склянки теплої кип'яченої води, а потім вип'єте.

В апельсині безліч мікро — і макроелементів: залізо, кобальт, фтор, йод, цинк, марганець, мідь, кальцій, натрій, фосфор, калій, магній.

Калорійність фрукта невелика.Однак поївши його, нехай навіть зовсім невелика кількість, можна відчути ситість.Справа в тому, що м'якоть апельсина являє собою харчові волокна.Вони збільшуються, розбухають, рухаючись по травному тракту.А значить, зростає обсяг з'їденого.Що стосується безпосередньо калорій, то їх приблизно 35-38 на сто грамів очищеного плода.

Цілюща шкірка.І не тільки

У шкірці апельсина міститься ефірна олія.Воно теж дуже корисно, робить набагато більш ефективною роботу імунної системи.Для того, щоб їй допомогти, гарненько подрібніть шкірку декількох апельсинів.Потім залийте окропом (0,5 л) і ще півгодини тримайте на повільному вогні.Далі процідіть.Пити по 50 г чотири рази на день.До речі, ця ж настоянка допомагає від болів при сильних місячних.

Апельсин корисний при гіпертонії (знижує високий кров'яний тиск), подагрі, авітамінозі, цинзі, хворобах печінки і легенів.Він стимулює обмін клітин, покращує діяльність головного мозку, тонізує і омолоджує організм, активізує роботу всіх його функцій.У тому числі — обмін речовин.Вживання цього фрукта благотворно позначається на ендокринної, нервової, травної (достатньо одного апельсина в день), серцево-судинній системах.Зокрема, розріджується кров, прискорюється її ток — а відповідно, «дихання» і харчування органів робляться помітно краще.Завдяки апельсину зміцнюються судини, зменшується ризик розвитку атеросклерозу і виникнення запорів.

Не нашкодь!

Звичайно ж, треба пам'ятати і про протипоказання.І знати деякі профілактичні рекомендації.Одна з них: поївши апельсин, треба обов'язково прополоскати рот.Тому що містяться у фрукті цукор і кислота шкідливо діють на зубну емаль, роз'їдають її.Ці ж два компоненти роблять апельсин небажаним для людей, страждаючих цукровим діабетом (до речі, він може розвинутися і при надмірній любові до апельсинів), виразкою дванадцятипалої кишки (і будь-якими іншими захворюваннями кишечника), шлунка, гастрит, особливо з підвищеною кислотністю.Не слід давати фрукт дітей при діатезі.Бо це загрожує для них утрудненням дихання, кропив'янкою, алергічним дерматитом, різними висипаннями на шкірі, свербінням, кашлем.І взагалі апельсиновий сік краще додавати малюкам в ті напої, які зазвичай даються їм після їжі.

Фрукт небажано вживати у випадку індивідуальної алергічної чутливості, при панкреатиті, герпесі (вагінальному і звичайному) — це лише загострить захворювання, сприяючи розмноженню вірусу.

Тим, у кого захворювання гіпертонічного характеру, необхідно утримуватися від апельсинів безпосередньо перед сном.

Є цей фрукт найкраще після їжі — не раніше, ніж через півгодини.Інакше може статися розлад.

Додамо також, що захоплення апельсинами завадить нормально скинути вагу людям, що сидять на дієтах.До того ж воно здатне викликати напад мігрені.І нашкодити печінки.

Корисна інформація

Розтирання сумішшю, приготовленою на основі апельсинового ефірного масла, надає благотворну дію при остеохондрозі, захворюваннях органів травлення, м'язових запаленнях, ускладнення з диханням, кровообігом, проблеми з нервовою системою, суглобових болях.В останньому випадку поступають наступним чином.Береться 8 крапель апельсинового масла.В якості основи знадобляться 10 мл якогось крему.Суміш масла і крему гарненько втирається в хворе місце.Для втирання в проблемні зони при целюліті на ту ж кількість крему береться вже 10 крапель олії.

Для лікування можна використовувати і компреси на основі апельсинового ефірного масла.Сім крапель останнього розчиніть в 100 мл теплої води.Змочіть в розчині бавовняну тканину і накладіть її на проблемне місце, зафіксувавши щільною пов'язкою.Зніміть через півгодини.При необхідності час перебування компресу на тілі (гомілки, лобі, шиї) збільшують до півтора-двох годин.

Добра порада

Апельсин часто використовують для того, щоб допомогти сухій шкірі шиї та обличчя.Для цього, очистивши фрукт від шкірки, треба залити його 0,5 літра окропу.Після того як рідина повністю охолоне (до цього моменту засіб вже настоїться), натріть нею обличчя та шию.

Зміцнити волосся (жирні) дозволить спеціальна маска.Пропустіть Через м'ясорубку апельсин разом зі шкіркою.Отриману субстанцію розмішайте (поки не вийде сметаноподібна маса) з крохмалем і обліпиховою олією.Нанесіть маску на голову і залиште на десять хвилин, змийте теплою водою.