Що є небезпечно влітку


що є небезпечно влітку

Загальновідомо, що в спеку продукти псуються значно швидше, а терміни їх зберігання різко скорочуються.Відбувається це внаслідок підвищеної активності патогенних мікробів.Взяти, наприклад, такі популярні вироби з сиру, як сирники або запіканки.Якщо вони після приготування більше двох годин знаходяться не в холодильнику, то можуть стати причиною харчового отруєння.Те ж саме відноситься і до улюбленого в нашій країні страви — салату олів'є, заправленному сметаною або майонезом.

До швидкопсувних продуктів відносяться також молоко, вершки, паштети, варена ковбаса, кондитерські вироби з кремом.Приблизно чверть всіх харчових отруєнь, за статистикою, припадає на недоброякісне або приготоване без належної термічної обробки м'ясо.До тяжких наслідків може призвести вживання риби та рибних делікатесів, особливо придбаних на стихійних ринках.Вельми небезпечні шаурма, хот-доги, випічка з начинкою, куплені в наметах, де часто немає належних умов для їх приготування і зберігання.

На жаль, жодне літо не обходиться без харчових отруєнь, деколи мають масовий характер.Виникають вони, як правило, в результаті вживання продуктів, приготованих з порушенням технології і санітарних вимог щодо транспортування та зберігання.Ще одна причина — недотримання правил особистої гігієни тими, хто готує їжу.Харчові отруєння можуть бути мікробної і немикробной природи.Найчастіше мова йде про так званих токсикоінфекціях, що викликаються патогенними мікробами, наприклад сальмонелами або стафілококами.

Харчова токсикоінфекція проявляється, зазвичай, неприємним смаком в роті, болем в животі, нудотою, блювотою, проносом або запором, а часом і підвищенням температури.У чому полягає перша допомога?Насамперед потрібно очистити шлунок.З цією метою можна випити слабкий розчин марганцівки (1 грам на літр води) або просто 2-3 склянки теплої кип'яченої води і штучно викликати блювоту, натиснувши двома пальцями на корінь язика.Ця процедура допоможе організму швидше звільнитися від потрапили з їжею токсинів.

Якщо харчове отруєння супроводжується запором, рекомендується прийняти проносне (сольове або рослинне, але тільки не касторку).Ну а при проносі корисні «закріплюють» настої звіробою або кори дуба: 1 столову ложку сировини залийте склянкою окропу, потримайте 15 хвилин на водяній бані, процідіть і пийте по півсклянки 3-4 рази на день.Ще одна порада: у разі підвищення температури і появи ознобу не приймайте будь-яких ліків.Краще лягти в ліжко, укутати теплою ковдрою і покласти до ніг грілку.

Що стосується їжі, то від неї бажано утриматися як мінімум добу.А потім необхідно кілька днів дотримуватися дієти.Почати, скажімо, з рисової або вівсяної каші на воді, причому їсти маленькими порціями кожні 3-4 години.На наступний день можна перейти на молочні каші, включити в раціон відварне м'ясо або рибу з картопляним або морквяним пюре, омлет, компот з кураги і родзинок без цукру.А ось від сирих фруктів і овочів, а також соків кілька днів краще утриматися.

Слід пам'ятати, що гостре харчове отруєння може бути схоже за своїми симптомами на серйозне інфекційне захворювання, наприклад дизентерію.Так, якщо через 1-2 дні ви не відчуєте поліпшення, треба звернутися до лікаря.Ну а при підозрі на ботулізм необхідно викликати швидку допомогу.Це захворювання може виникнути при вживанні недоброякісних м'ясних, рибних і овочевих продуктів, що містяться в консервних банках (на це вказує їх здуття), а також ковбасних виробів та червоної риби.

Ботулізм викликається токсином бактерії «клострідіум ботулинум».Крім загальних ознак — слабкості, нудоти, головного болю — ця небезпечна хвороба характеризується розвитком важких порушень нервової системи.Наприклад, до ранніх симптомів відносяться порушення з боку органів зору: розширення зіниць, опущення повік, диплопія (двоїння предметів).Потім розвивається параліч м'якого піднебіння, глотки, в результаті чого порушуються мова, акт ковтання.Зрозуміло, що такий хворий потребує термінової госпіталізації.

Серйозними наслідками можуть бути небезпечні харчові отруєння немикробной природи.Вони щорічно виникають в результаті помилкового вживання в їжу отруйних грибів, рослин або ягід.На жаль, не обійшлося без них і в нинішнє літо.Зокрема, в Курській і Орловській областях, де, за повідомленнями засобів масової інформації, більше десяти людей отруїлися грибами.До речі, регіональні управління Розпис-т-ребнадзора заборонили їх продаж.Подібні отруєння нерідко протікають вкрай важко і часом призводять до летального результату.Тому будьте обережні і не вживайте в їжу невідомі вам гриби, рослини або ягоди.