Якщо шлунок «лінується»


якщо шлунок «лінується»

Звичайно, всі симптоми надзвичайно поширені в наш час поспіху і фаст-фуду.Однак найчастіше має місце не хвороба як така, а вікове зниження вироблення харчових ферментів.Тому не треба поспішати приймати непотрібні в цій ситуації протизапальні препарати.

Менше соку — більше газів

З РОКАМИ навіть у здорових людей знижується функція всіх травних залоз, що виражається в зменшенні обсягу шлункової і панкреатичної секреції, кишкових ферментів, жовчі і, відпо-венно, тягне за собою порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.

Насамперед внаслідок зменшення синтезу одного з регулюючих гормонів — панкреоеимина починає гірше працювати підшлункова залоза.

В результаті процеси перетравлення їжі можуть, тому і виникають підвищене газоутворення, здуття, запори, непереносимість тієї або іншої їжі та інші неприємні симптоми.З іншого боку, подібні прояви можуть говорити про розвиток хвороб шлунково-кишкового тракту, які виникають і в молодому, і навіть у дитячому віці, коли ще не йдеться про инволютивном процесі.Як же вловити різницю між хворобою і симптомом?

Головний тест — наявність болю

ПРОБЛЕМУ вікового зменшення продукції харчових ферментів досліджував д. м. н., професор Центрального НДІ гастроентерології А. В. Парфьонов.Він запропонував назвати цей стан «инволютивной малдигестией», що означає вікове недосконале травлення.Головна відмінність малдигестии від гастриту та інших запальних захворювань шлунково-кишкового тракту — відсутність вираженого болю.Адже саме неминуща біль, а не виникають час від часу дискомфортні відчуття, служить сигналом того, що в органі розвивається запальний процес.Діагноз инволютивной малдигестии підтверджують зниження в калі змісту одного з головних ферментів підшлункової залози — еластази.

Якщо буде підтверджено, що у людини не хронічне запальне захворювання, а лише инволютивная малдигестия, то заспокоюватися все одно не треба.Адже порушення процесів перетравлення їжі рано чи пізно призводить до розвитку більш серйозних захворювань.Зокрема, зменшення секреторної діяльності підшлункової залози може призвести до порушення всмоктування кальцію, що є однією з головних причин остеопорозу.А така проблема як дисбактеріоз взагалі є супутником малдигестии.

Допомогти корисної мікрофлори

НА ДУМКУ вчених, кількість мікроорганізмів, що мешкають в нашому організмі, в десять разів перевищує кількість клітин.Зрозуміло, що природа невипадково поселила їх в організмі людини, але вивчення ролі всієї мікрофлори — справа майбутнього.При цьому її дисбаланс вже дає підставу для діагностики дисбактеріозу.

Для поліпшення процесів перетравлення їжі слід вживати молочнокислі продукти, збагачені біфідобактеріями, лактобактеріями і іншими корисними мікроорганізмами.І, зрозуміло, краще приймати їх для профілактики, не чекаючи ослаблення травної діяльності.

Корекція харчуванням

СТАН секреторної недостатності, властивої инволютивной малдигестии, як і супутнього дисбактеріозу, потрібно коригувати більш раціональним харчуванням.Так, всяка їжа, і особливо білкова, яка при зниженні функцій підшлункової залози засвоюється гірше, повинна бути подрібненою.Це полегшить доступ ферментів до її компонентів, завдяки чому вони будуть використовуватися більш «економно».

Для стимуляції виділення шлункових і панкреатичних соків добре вживати прянощі, часник, цибулю, гірчицю.Особливо тим, у кого немає протипоказань щодо інших хвороб.

Звичайно, бувають ситуації, коли доводиться порушувати такий режим.Тоді можна допомогти підшлунковій залозі, прийнявши 1-2 таблетки ферментного препарату.