Полуниця: їж скільки влізе!


полуниця: їж скільки влізе!

Її цінність визначається передусім високим вмістом мінералів і вітамінів.У п'яти полуничних ягідки середньої величини аскорбінової кислоти стільки ж, скільки в одному великому апельсині.Тут багато нікотинової кислоти, рибофлавіну, рутина, фолієвої кислоти, незамінні для роботи серця і судин, суглобів, для підтримки жіночого здоров'я.Не випадково настій ягід і листя полуниці (2 ст. л. свіжих ягід або 1 ст. л.листя на 0,5 л окропу, пити 4 рази на день по чверті склянки) здавна застосовували при гіпертонії, атеросклерозі, ішемічній хворобі серця, артриті, ревматизмі, маткових кровотечах.

За рахунок багатого змісту органічних кислот — яблучної, лимонної, молочної, етилметилсалициловой (остання в організмі перетворюється на природний біологічно засвоюваний аспірин) — полуниця володіє вираженими протизапальними і антибактеріальними властивостями.Тому свіжі ягоди або настій корисно вживати як профілактичний засіб у період застудних захворювань та грипу, для попередження від інфекцій.Перевірений ефект полуниці при хворобах шлунково-кишкового тракту — гастритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, колітах.Водним настоєм свіжих або сухих ягід (2 ст. л. на склянку окропу) полощуть ротову порожнину при ангінах, стоматитах.Це допомагає також усунути неприємний запах з рота.

Полуниця, незважаючи на свій солодкий смак, має цукрознижуючу дію, тому її сміливо можна вживати при цукровому діабеті.Незамінна ця ягода в лікуванні ожиріння і целюліту.Для тих, хто хоче схуднути, якщо у вас немає на неї алергії, можна провести полуничні розвантажувальні дні: з'їдати щодня від 1 до 1,5 кг.

Ми перерахували ще не всі достоїнства полуниці, але, напевно, вже всім стало зрозуміло, звідки рекомендація з'їдати в кожен сезон не менше 5 кг свіжих ягід.Шкода, що сезон короткий.Його можна продовжити, якщо полуницю засушити або заморозити про запас.