А тепер візьмемося за капусту!


а тепер візьмемося за капусту!

Фото А. САЖЕНИНА

Багато хто вважає, що капуста — споконвічно російська овоч, оскільки без неї немислимо приготувати традиційні щі і пироги.Однак народився цей чудовий овоч на берегах Середземного моря.У старовинних російських народних лікарських порадниках можна знайти багато рецептів застосування капусти: «Не тільки недавні рани, але й застарілі зцілює капуста і лікує... Сік капустяний смещат з вином і прият велми пристоит тим, котрі болезнуют селезенной хворобою, і тим, на яких желтость нападає... Очі загрожує від мороку позбавлять ті, хто зелену капусту часто з'їдає...»

Рекомендації стародавніх лікарів щодо капусти анітрохи не застаріли і сьогодні.Особливо багата капуста вітаміном С, якого в ній стільки, скільки в апельсинах і лимонах, і у 50 разів більше, ніж в сирому картоплі.Особливо важливо, що зберігається в капусті він більше року.Сік свіжої капусти володіє прекрасним очищаючим дією і сприяє зниженню ваги.Дивно швидко він допомагає при лікуванні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічних гастритів із зниженою кислотністю (при підвищеній кислотності він протипоказаний), захворюваннях печінки і селезінки, спастичних колітах, атеросклерозі.Щоб приготувати сік, подрібнені на м'ясорубці листя треба віджати, процідити і відстояти.Приймати по 0,5-1 склянці в теплому вигляді 3-4 рази на день за 40 хвилин до їжі.При запаленні верхніх дихальних шляхів і кашлі вживають сік капусти, змішане наполовину з соком редьки і медом і лимоном по 1 ст. ложці 4-6 разів на день.При нежиті свіжий сік закапують по 2-4 краплі в кожну ніздрю 3-4 рази на день.Сік квашеної капусти — прекрасне джерело вітаміну С. Вже що-що, а квашену капусту можна зустріти практично в кожному будинку.Використовують його також при хворобах печінки, хронічних запорах і геморої.У цьому випадку п'ють по півсклянки за півгодини до їжі або під час їжі, поступово збільшуючи до 5-6 склянок на день.Свіже листя капусти сміливо можна прикладати до скронь і лоба на 10-15 хвилин при головних болях.Змочені лимонним соком, олією або сметаною листя кладуть на забої, хворі суглоби, пухлини.Вони добре знімають біль при артритах і подагрі.Листя, зварені в молоці і обкачані в висівках, використовують для припарок дітям проти діатезу і мокрої екземи.Відвар капустяного листя.Для поліпшення сну кілька листя промити в холодній воді і варити, поки не розваряться.Остудити і приймати щодня 3-4 рази в день, з'їдаючи листя і запиваючи їх отриманим відваром.По 1 ст. ложці 4-6 разів на день відвар рекомендують при сильному кашлі і втрати голосу.Високими цілющими свій-ствами володіють і інші різновиди капусти, які сьогодні легко купити в наших магазинах.Так, червонокачанна капуста за вмістом вітаміну С перевершує білокачанну в півтора рази.Цвітна капуста чудово засвоюється і тому використовується як дієтичний продукт при шлунково-кишкових захворюваннях і в дитячому харчуванні.У брокколі каротину в 50 разів більше, ніж у цвітній капусті!Вживаючи брокколі, відганяєш старість.Брюссельська капуста — ідеальний продукт для діабетиків.Кольрабі завдяки насиченості фосфором і кальцієм дуже корисна дітям і вагітним.І головне, як би ви капусту ні приготували, вона не втратить ні смаку, ні в харчової цінності.Не нехтуйте нею.Особливо в «важкі» для організму післясвяткові дні.