Правильне харчування восени


правильне харчування восени

Слабшають захисні сили організму: позначається недолік сонячного світла, зміна теплових режимів, стрибки атмосферного тиску, несприятливі геомагнітні чинники.Загалом, для «хроніків» осінь — пора далеко не золота.До того ж знижується імунітет, як наслідок, зростає кількість простудних захворювань.Згадаймо і про горезвісну осінню депресію, яка робить наш організм особливо сприйнятливим до хвороб.

Підвищити якість життя і попередити осінні загострення допоможуть активний спосіб життя, прогулянки на свіжому повітрі і, звичайно, правильне харчування.Їмо не те, що швидше і поситнее (хоча саме «голодними» дієтами восени захоплюватися не варто), а те, що доктор прописав.Прописав він якомога більше овочів і фруктів, в яких зараз є всі мікро — і макроелементи, а також достатню кількість вітамінів.Треба лише правильно їх приготувати, в чому нам допоможе сучасна кухонна техніка.

Наприклад, аерогриль, який готує без дотику продуктів з нагрівальною поверхнею і без використання НВЧ-променів, зберігаючи у страві максимум корисних речовин.Він вміє гасити, варити на пару, запікати, тушкувати в горщиках.Такі щадні режими приготування особливо показані гастроентерологічним хворим.

Втім, «желудочники» цілком можуть дозволити собі і смажену їжу, якщо вона приготована в аерогрилі.Особлива принадність цього приладу полягає в тому, що смажити в ньому можна без масла, лише за допомогою гарячого повітря.Тільки потрібно готувати безпосередньо на решітці.При такому способі приготування з м'яса, риби і курки ще і зайвий жир витоплюється (наприклад, з курки його може витопиться від половини до цілого склянки).У страві скорочується кількість холестерину, знижується його калорійність.Не відбувається зіткнення страви з перегрітою жиром, що виключає попадання в організм значної кількості канцерогенних речовин.Їжа не піддається грубої термічній обробці, в більшій мірі зберігає свою білкову структуру і легше засвоюється організмом.

Хворим серцево-судинними захворюваннями дієтологи радять обов'язково включати в раціон рибу, особливо рибу північних морів, яка містить ейконол — речовина, що знижує рівень холестерину в крові.Приготувати її найбільш корисним способом також зможе аерогриль: він витопит зайвий жир з риби, а сама страва зробить шалено смачним.