І бліда моль до вина


...і бліда моль до вина

— Перш ніж наступити ногою на жука, павука або таргана, подумай, чи не краще його акуратно упіймати, підсолити і з'їсти?
З такими словами господиня домашньої ферми комах, мешканка підмосковного Воскресенська Наталія Федоркова продемонструвала кореспонденту «АН» вміст морозильної камери свого холодильника.

Не буду кривити душею і стверджувати, що від одного погляду на які упаковані в поліетилен морожених опаришів і кашку з павуків я відчув напад вовчого апетиту.

Наталю моя гидлива гримаса аж ніяк не збентежила.
— Спочатку все кривляться.

Гостинна господиня, відламавши від спресованого «цеглинки» сарани добрий кусень, почала незворушно гріти сковороду.
Поки блюдо готувалося, я оглянув квартиру, яку Федоркова, переконаний ентомофаг (що в перекладі з наукового означає — «пожирач комах»), кілька років тому перетворила у своєрідну ферму для вирощування дрібних членистоногих тварин.
По кутах кімнат прикриті марлею акваріуми, в них стрибали і скрекотали жирні чорні комашки, в основному, як я здогадався, цвіркуни.
Парочка ємностей була відведена під сарану, ще в декількох під шаром мокрої хлібних крихт я розгледів поклади борошняних черв'яків.Власне ці три виду і були основною спеціалізацією Наталії як «фермера», якщо не вважати десяток здоровенних кубинських тарганів.«Кубинці» — десерт, по великих святах.
— Комахами я зацікавилася ще в пору навчання в аграрному університеті, — продовжила господиня, коли я повернувся на кухню, де вона обсмажувала промиту сарану до хрусткої скоринки.
— Тоді я під керівництвом шановного московського професора розробляла доїльний апарат для бджіл: з його допомогою думали збирати бджолине маточне молочко.
Затія не вдалася, зате я дізналася про комах багато цікавого.
Наприклад, про те, що на Україні давно випускають лікувальні харчові добавки з перемелених личинок трутнів і прополісу.Та й сам мед, який ми так любимо, — це ж просто відрижка бджіл!
Я в той час, в інституті, тільки народила, поповніла, фігура зіпсувалася, і ніякі дієти не допомагали.

І будь ласка, з'ясовую: комахи набагато поживніший, ніж м'ясо або овочі.
Вони, по суті, чистий білок, мінерали і вітаміни та мінімум жиру.Ось тоді я поступово почала привчати себе їсти жучків.Подивися, як виглядаю?— власниця жучиной ферми кокетливо покружляла.
— Чудно.
Але, напевно, це непросто — так от взяти і свідомо схрумкать комашку?
— Взагалі кажучи, для людини, наділеної уявою, страви з комах таїть в собі щось збуджує.
Адже комаха — це як би чудовисько в мініатюрі.Потім, немає причин бути особливо гидливими по відношенню до комах, тому що всі ми регулярно їх їмо, не помічаючи того самі!

Нудить тільки спочатку

Підраховано, що за своє життя людина незалежно від свого бажання напевно з'їдає близько 500 грамів комах.Наприклад, разом з хлібом.Це борошняні жучки, борошняні черв'яки, які іноді трапляються в шматку хліба у вигляді твердих темних шматочків.Перероблені черв'яки обов'язково є в джемах і вареннях, томатній пасті і кетчупах.
Ну а свідомо, принаймні жінкам, на перший раз краще пропонувати, наприклад, цвіркуна в шоколаді.
Так звикання пройде швидше.
Часом, звичайно, і така смакота викликає нудоту: на зубах цвіркуни видають специфічне клацання, як ніби тиснеш клопа.
Правда, потім, звикнувши до цих звуків, можна клацати цвіркунів з величезним задоволення-вієм, як насіння з пивом.
За словами Наталії, в середній смузі Росії практично не зустрічається неїстівних або отруйних комах.
Є худі, такі як таргани-прусаки, ну а в цілому, будь-яку козявку можна сміливо вживати всередину, на здоров'я.
Спочатку дівчина до свого дієтичного столу збирала по полях «дичину» — метеликів і коників, потім за прикладом тай-ських фермерів вирішила зайнятися розведенням комах на дому.
Адже домашня ферма може доставити немало приємних хвилин: з одного боку, задоволення від спілкування з улюбленцями, з іншого — насолода їх тонким, незабутнім смаком.
Безумовно, тут є свої тонкощі і проблеми.
Комахи в акваріумах часом ведуть себе агресивно, пожирають один одного.Дорослих особин доводиться регулярно відокремлювати від молодняку і заморожувати.І все-таки доглядати за цвіркунами і сараною набагато простіше і дешевше, ніж за свинями.

Мрія насекомоеда

— Ентомофагія відкриває своєрідний третій «харчової» шлях, відмінний від шляху вегетаріанців і м'ясоїдів, — продовжувала щебетати Федоркова, поки я, озброївшись виделкою, тупо дивився в тарілку на роздуті рожеві черевця сарани.— Біомаса комах на планеті в чотири рази перевищує біомасу по-звоночних.Розмножуються вони з вражаючою швидкістю.Потомство звичайної домашньої мухи, що з'явилося на світ протягом одного року, могло б покрити всю поверхню Землі.
Промислове вирощування комах практично безмежно.
Про що я, до речі, збираюся писати кандидат-ську дисертацію.Перетравлюються вони чудово.
Терміти вдвічі поживніше біфштекса.
Неїстівна лише хітинова оболонка, але вона легко знімається.А вигода!
Шовковичний черв'як, настільки улюблений в Китаї, за 35 днів збільшує свою вагу майже в десять тисяч разів.
Зграї сарани досягають ваги в сорок тисяч тонн — приблизно стільки ж важить весь авіапарк Росії з повною заправкою.Запаси комах практично невичерпні.Їх вистачить, навіть якщо люди не будуть їсти нічого іншого.
За запевненнями «насекомоедки», сарана, яка була бичем південних регіонів Росії, може стати справжнім порятунком для селянства.

Сарана — вельми «кошерний» продукт.
Іоанн Хреститель харчувався у пустелі сараною і диким медом.Дружини Магомета посилали йому в подарунок цілі підноси сарани, з гіркою.Якщо не труїти цих жирних і поживних комах хімікатами, а збирати, зберігати і експортувати в країни з більш розвиненою «жучиной кухнею», прибуток буде, як... як... як другий «Газпром»!
— Я не наполягаю на тому, щоб селяни самі їли сарану, — винувато відвернулась Наталія.
— А то захопляться, і тваринництво в країні остаточно прийде в занепад.
— А чи є у тебе, Наташа, яка-небудь гастрономічна мрія?

— Так!
Хочу спробувати матку термітів.Вона може досягати величезних розмірів і має роздуте черевце.В Еквадорі її подають до столу з фруктами.
Ще дуже гарні білі африканські жуки циклоцефали разом зі свининою та овочами.
А «цукрові мурахи»!Їх черево досягає масштабів ягоди агрусу, а в шлунках накопичується вичавка і росяної мед з рослин.Смак, кажуть, різко контрастний — спочатку це щось типу мурашиної кислоти, але потім, коли лопається мембрана, рот наповнюється найніжнішим речовиною.Як цукерка «Коньяк в шоколаді».
Проводжаючи мене, Наташа показала, як треба зрізати ножичком кору з сосни, яка росте прямо перед під'їздом, і виколупувати личинки жуків-древоточцев.
Їх можна їсти сирими.Це, доповім я, видовище.А сарана за смаком і справді нагадує лісові горіхи.