Дієта для печінки


дієта для печінки

Печінка — найбільший орган, який несе відповідальність за багато функцій нашого організму: знешкоджує і виводить отрути і бактерії, розщеплює жири й алкоголь, синтезує холестерин і білки для імунної системи, зберігає жиророзчинні вітаміни і глюкозу.Крім того, печінка регулює кислотно-лужний баланс і водно-сольовий обмін, виконує видільну і очисну функції, видаляючи з організму непотрібні і шкідливі речовини, граючи роль фільтра.Саме тому дуже важливо стежити за своїм харчуванням і не зловживати тими продуктами, які для печінки можуть бути згубними.Які ж пристрасті і антипатії живить наша печінка?

Слава бобу

В першу чергу печінку «любить» легкозасвоювані білки — вони необхідні для її регенерації тканин.Головним джерелом найменш жирного, легко засвоюється рослинного білка є бобові: зелений горошок, молода квасоля, боби, сочевиця.Ці продукти також містять корисні мікроелементи і володіють сечогінним ефектом, не дозволяючи зайвої рідини застоюватися в організмі, що необхідно для нормальної роботи печінки.Благотворну дію на печінку надають кисломолочні продукти: простокваша, кефір, ацидофілін, йогурт і звичайно ж сир.Він особливо багатий лізином — незамінною амінокислотою, необхідної для росту, відновлення тканин.А також фосфолипидом — холіном.Ця речовина сприяє транспорту та обміну жирів в печінці.

І риба, і м'ясо

Корисні для печінки страви з нежирних сортів м'яса і птиці (телятина, яловичина, м'ясо кролика, індичка, курка) у відварному або запеченому вигляді.Достатня кількість «хорошого» білка зберігають в собі деякі сорти риби: судак, щука, лящ, окунь, короп, тріска.
А ось всілякі ковбаси, салямі, шинки, шпикачки та інші делікатеси варто виключити зі свого раціону такі продукти є джерелом так званого жирного трудноусваиваемого білка.
Крім того, їх вживання може викликати різні ускладнення: загострення хронічного холециститу та виникнення нападів печінкової кольки.Не кращим чином позначаються на стані печінки смажені і копчені страви, продукти, що містять тваринні жири, консерванти, гострі соуси, пасти і різні підсилювачі смаку.

Щі да каша — їжа наша

Зменшити навантаження на печінку можна, харчуючись легкими овочевими, молочними, фруктовими супами, борщами, свекольниками.Особливу перевагу дієтологи віддають щам зі свіжої білокачанної капусти.Капуста багата клітковиною, баластними речовинами, мінералами, вітамінами С і В, які прискорюють обмін речовин.Крім того, капуста славиться вітамін U, який здатний виліковувати виразкові хвороби шлунка, гастрити і активізувати функції печінки.
Найбільш корисними властивостями відрізняються гречана і вівсяна каші.
Гречка багата цінними білками і летицином, який необхідний для повноцінного функціонування печінки.У вівсянці містяться біологічно активні речовини поліфеноли, які надають сприятливий вплив на організм при захворюваннях печінки.

Томат печінки радий (томатне меню)

З овочів особливо корисні морква, огірки, баклажани, гарбуз, кабачки, топінамбур (земляна груша), селера, свіжа буряк.Відмінним засобом профілактики захворювань печінки є свіжовичавлений морквяний сік у поєднанні з оливковою або будь-яким іншим рослинним маслом, який не тільки допомагає печінці, але і сприяє оздоровленню всього шлунково-кишкового тракту.
Фахівці також радять вживати більше стиглих томатів.
Томати некислих сортів, як і свіжоприготований сік, збуджують апетит, стимулюють секрецію травних залоз, нормалізують обмін речовин.Тому крім гастритів і безлічі інших ШКТ-захворювань показаннями до їх застосування є навіть такі важкі ураження печінки, як гепатит і цирози.

Дієта вихідного дня

Якщо ви відчуваєте дискомфорт з боку печінки (відчуття тяжкості в правому підребер'ї, що посилюється при фізичному навантаженні, втрата апетиту, відрижка, відчуття гіркоти у роті), вам необхідно переглянути спосіб харчування.Влаштовуйте для печінки (раз в десять днів) вихідний день.Це дасть органу можливість трохи перепочити і очиститися від шкідливих надлишків.Хорошим розвантажувальним ефектом, наприклад, має гарбузовий овочевий салат: свіжу білокачанну капусту, яблуко, морква, гарбуз, помідор заправити 1 ч. л. оливкової олії.Є салат можна зі склянкою (200 мл) морквяного соку, змішаним з кефіром, або мінеральної води без газу.
Корисно в «печінково-розвантажувальні» дні пити чаї та відвари на основі м'яти, меліси та розторопші.
Розторопша очищає і відновлює клітини печінки і володіє м'яким жовчогінним ефектом.
Перш ніж приймати будь-які профілактичні заходи по поліпшенню стану і роботи печінки, обов'язково проконсультуйтеся з грамотним гепатологом або гастроентерологом!

Корисна інформація

Послабити роботу важливого органу можуть погана екологія, різні інфекційні та хронічні захворювання як печінки, так і всього організму в цілому і навіть дію деяких медикаментів.Будь безконтрольне захоплення жарознижувальними або знеболюючими, навіть якщо ви просто боретеся з застудою або зубним болем, може спровокувати лікарський гепатит.