Раціон і вік пов’язані


раціон і вік пов'язані

Скажіть, пов'язані яким-небудь чином вік людини і необхідність відповідно до них змінювати раціон?Або ж головні принципи здорового харчування для всіх однакові?

Аліна, Кемерово

Відповідає лікар Ірина АКНАЗАРОВА:

— Основні принципи дійсно однакові.Але є і відмінності, вважають у Британської асоціації дієтологів.Скажімо, харчування підлітків має бути збалансованим.Хоча фактично, як правило, відбувається зовсім навпаки.«Життя на бігу» змушує молодь харчуватися фастфудом.А це означає, що організм недоотримує важливі поживні речовини.

Якщо говорити про людей трохи постарше, 20-30-літніх, то в цьому віці жінкам необхідно 5 разів на день їсти потроху овочів і фруктів.Крім того, і їм, і чоловікам рекомендуються повноцінні сніданки.Причому в раціоні обов'язково повинні бути присутніми злакові.

Після 40 років для організму життєво важливі жири Омега?3.Багато їх міститься в рибі: лососі, тунці.Користь цих жирів в тому, що вони займаються профілактикою серцево-судинні захворювання.

У людей старше 50 нерідко буває високий тиск.Щоб зменшити ризик розвитку гіпертонії, слід обмежити себе в солі: бажано — не більше 6 грамів на день.А ось молочні продукти і м'ясо, якщо дозволяє здоров'я, можна їсти спокійно.