Чому ми любимо сало?


чому ми любимо сало?

Смакові звички і пристрасті медики різних спеціальностей називають найбільш стійкими.При цьому одні лікарі радять кардинально розібратися з ними і перейти на правильне, тобто дієтичне харчування.Інші вважають, що вічно жити на якій би то не було дієті неможливо і що звичка харчуватися так, як звик з дитинства — не така вже й погана річ.Наскільки ми раби своїх звичок, коли варто з ними розлучатися, а коли все ж їм слідувати?І... чи варто залишити, наприклад, сало в меню?Про це наша бесіда з експертом Міжнародного центру стратегічних проблем харчування ЄС доктором медичних наук Катериною Костевич.

АНЕКДОТІВ на тему «хохли і сало» — безліч.Сало, по суті, стало символом смакової звички.Причому, звички, загалом-то, негативною.Так що ж корисніше для здоров'я, їсти чи не їсти сало?

— Його люблять не тільки на Україні.І є за що.Хоча деякі лікарі радять відмовитися від нього, посилаючись на те, що високий вміст жирів сприяє розвитку атеросклерозу.Однак не все так просто з жирами і атеросклерозом.З точки зору кардіолога, було б чудово, якби всі харчувалися... травичкою і були б вегетаріанцями — немає холестерину, отже, і атеросклерозу не буде!Але ж помремо від такої дієти!Від виснаження.Обходитися без жирів ми не можемо.Словом, без нього і серце не б'ється, і голова погано працює!Побоюватися порушення обміну холестерину потрібно, тільки якщо зловживати цим продуктом.Як, втім, і іншими.Вся справа в кількості.Так що не будемо поспішати з відмовою від невеликого шматочка сала, так тоненько порізаної...

ДОВІДКА

Свиняче сало містить арахідонову кислоту, яка належить до так званих ненасичених жирів і є однією з незамінних жирних кислот.Вона входить до складу клітинних мембран, є частиною ферменту серцевого м'яза, а також бере участь в холестериновому обміні.Є в салі та інші не менш цінні й незамінні жирні кислоти.За змістом їх в салі значно більше, ніж, наприклад, у вершковому маслі.Саме тому біологічна активність сала в п'ять разів вища, ніж у вершкового масла і яловичого жиру.

— А що ви можете сказати з приводу захоплення дієтами?Багато молоді й активні люди вважають справою честі «приводити себе таким чином в порядок».

— Є професії, в яких без дієти — нікуди.Наприклад, балерини до пенсії сидять на жорстокій дієті.Є дієти для хворих.Скажімо, при гастриті, жовчнокам'яної хвороби, панкреатиті, інфаркті без дієти не обійтися.Вона стає способом життя.Для нормальної здорової людини дієта все-таки поняття штучне.Потрібно харчуватися звичною, виробленої століттями і генетично притаманна кожному народові їжею.Для росіян — це можуть бути борщ, каші, риба, хліб, гриби, ягоди.Для француза — сир, оливкова олія, червоне вино, для евенків — риба.В Евенкії хліб зроду не ріс.У чукчів — це м'ясо, жир морських тварин.А в якості «салату» запропонують хіба що ягель, що зберігся в шлунку оленя — інший «зелені» знайти там важко.Ось така звичка (або національна дієта).При зміні живлення організм виявляється в стані розбалансування, «втрачається» і може бунтувати.

— Ще одна залежність — генетична?

— За останніми дослідженнями, скажімо, чорношкірі в США більше, ніж білі, хворіють на рак товстої кишки.Вчені пов'язують це з генетикою.Все-таки в Африці їх предки їли іншу їжу, швидше за все, не таку висококалорійну.З тих пір, як в Америку привезли рабів, минуло багато років.Зросли інші покоління, а генетична пам'ять залишилася.

— Але весь світ сьогодні перемішався.Всі переміщуються із краю в край, змінюючи материки, клімат, і, звичайно ж, їжу.Отже, ми приречені захиріти і захворіти від незвичної кухні, навіть якщо будемо харчуватися цілком пристойно?

— Що відбувається з нашими туристами на відпочинку за кордоном?Для початку багатьох відвідує... розлад шлунка.Або запор.Це вже в кого до чого схильність.Змінюється характер харчування.І хочеться спробувати, і це.Особливо тягне на екзотику.Пробують м'ясо крокодила (а для деяких екзотика — це свиняче сало) з незнайомими приправами, а потім дивуються, що отримали замість задоволення розлад.І не тому, що крокодил був несвіжий.Просто немає поки в організмі ферментів, які були б здатні швидко розщепити незнайомий продукт, допомогти шлунку, а потім і товстій кишці переварити і засвоїти їжу.

— Чи можна якось посприяти появі відсутніх ферментів або від нас нічого не залежить?

— Нормальний здоровий людина здатна звикнути до незнайомої і незвичної їжі за два місяці.Максимум через півроку.Ферменти з'являться.І почнуть працювати.Тільки переходити на нову структуру харчування потрібно поступово, не перебарщивая.Але не дивуйтеся, якщо час від часу вас буде відвідувати якась ностальгія, незадоволеність, вам буде хотітися чогось... родом з дитинства.

— Навіть при повному достатку ми можемо сумувати, як казав герой одного фільму, «за котлетам по сім копійок»?

— Так, щось на зразок цього.Дієтологи пропонують: якщо доля занесла вас далеко й надовго від рідного дому, для здоров'я корисно хоча б іноді балувати себе.Якщо тато робив неповторні шашлики, спробуйте зробити теж, навіть якщо баранці у цій стороні земної кулі не водяться і доведеться скористатися м'ясом буйвола.Варіть борщі, навіть якщо буряк, яка виросла під іншим небом і на інший грунті, мало схожий на буряки з бабусиного городу.Печіть млинці, ліпіть манти, варіть варення, смажте курчати тютюну (навіть якщо це страус).А якщо під рукою виявиться буханець чорного хліба і шматочек сала, то ліки від туги вам забезпечено!

Рецепти народної медицини

При болях у суглобах
На ніч змастіть суглоби смальцем (топленим салом), зверху покладіть вощений папір для компресів, укутайте вовняною хусткою.
Замість смальцю можна використовувати старе свиняче сало, попередньо провернувши його в м'ясорубці і додавши трохи меду.

При маститі
Прикладіть до місця запалення старе (а не свіже!)
сало.

Після травм суглобів
100 г свинячого сала змішайте з 1 ст. л. кухонної солі і втирайте в суглоб.
Потім накладіть зігріваючу пов'язку.

При мокнучій екземі
2 ст. л. несолоного сала перетопите і змішайте з 2 білками, 100 г пасльону і 1 л соку з чистотілу.
Суміш слід настояти 2-3 дні і потім змащувати нею хворі місця.

При зубному болі
Маленький шматочок несолоного сала прикладіть до хворого зуба між яснами і щокою.
Зазвичай біль стихає через 15-20 хвилин.

При п'яткових шпори
100 г несолоного свинячого сала, одне куряче яйце і 100 г оцтової есенції змішати, поставити в темне місце і чекати, поки сало повністю розчиниться.
Перед тим як змастити п'яту, распарьте її, потім прикладіть до шпори тампон, просочений отриманої маззю, і надіньте шкарпетки.Залиште все на ніч.Вранці змийте.Тривалість лікування 3-5 днів.