З’їв кизил — набрався сил!


з'їв кизил - набрався сил!

Існує легенда, дуже схожа на правду.Згідно їй, стародавні лікарі намагалися не затримуватися в тих місцях, де ріс... кизил.Вважали це зайвою витратою свого дорогоцінного часу.Бо кизил настільки багатий корисними речовинами, що з його допомогою можна лікувати мало не всі хвороби.Про кизилі і не тільки про нього ми розповімо в сьогоднішньому випуску «Арументов неделі».

Кизил

Це одна з найбільш пізніх культур.У кизилі міститься дуже багато вітаміну С. Ягоди чудово підтримують організм в тонусі і добре зміцнюють імунну систему (це особливо корисно зараз, коли наступають холоди і починається сезон застуд).Кизил може використовуватися як бактерицидний і протизапальний засіб, знижувати жар.І навіть зменшувати кількість цукру в крові — тому і рекомендується людям, що страждають діабетом.Зокрема, для них вельми корисний кизиловий сік.Найкраще його готувати зі свіжих ягід.Пити перед їжею, приблизно за півгодини.Що стосується кількості, то все залежить від індивідуальної переносимості організму: від 50 г до склянки.

Якщо у вас ангіна або грип і немає свіжих ягід — можна використовувати сушені.Корисно і варення з кизилу.Наприклад, при застуді.

Ягоди здатні нормалізувати артеріальний тиск, полегшувати стан при запаленнях ШКТ (шлунково-кишкового тракту), розладі шлунка.Крім того, вони покращують апетит.Відомо ще багато інших їх властивостей.Наприклад — вилікувати геморой буквально за тиждень.Для цього треба щодня з'їдати приблизно по 15 ягід разом з кісточками.

Кизил корисний при недокрів'ї, подагрі, рахіті; нормалізує ферментацію підшлункової залози.У ньому присутні також провітамін А, вітамін Р, магній, кальцій, залізо, сірка; бурштинова, яблучна і лимонна кислоти, дубильні речовини, фітонциди.А в його листі — вітамін Е, здатний позитивно впливати на нормалізацію вироблення жіночих статевих гормонів та обмін речовин.

Крім іншого ягоди використовуються як жовчогінний і сечогінний засіб — добре очищають організм від шкідливих речовин.

Кизил не рекомендується при запорах і підвищеній кислотності шлункового соку.Його також небажано вживати на ніч людям з легковозбудимой нервовою системою: проблематично буде заснути.

Жимолость

Якщо кизил — одна з найбільш пізніх ягід, то жимолость, навпаки, ледве чи не сама рання.Але її можна надовго зберегти — в сушеному вигляді: практично всі корисні властивості залишаться.Наприклад, вітаміну С в ній не менше, ніж у лимоні.А ще є вітаміни А, В1, В2, Р.

Відваром ягід можна промивати очі і полоскати рот при запаленні, а відвар з кори гілок покращує апетит.Жимолость лікує розлади ШЛУНКОВО-кишкового тракту, зменшує ризик розвитку цинги, онкозахворювань та старіння клітин організму.Використовується при недокрів'ї і гіпертонії.

От чим ще корисно рослину і чим воно багате.

— Йод.Необхідний для профілактики захворювань щитовидної залози.

— Цинк.Оздоровлює шкіру, покращує травлення, загоює рани.

— Калій.Нормалізує кров'яний тиск, корисний судин і серця.

— Магній.Захищає від стресів.

У жимолості є також алюміній, марганець, фосфор, барій, стронцій, залізо, кремній, мідь і кальцій.Вона здатна покращувати пам'ять, зменшувати кровоточивість, знижувати жар, знімати запалення, зміцнювати стінки кровоносних судин і імунітет.Корисна при атеросклерозі, коліті (як болезаспокійливий) і гастритах.Крім того, виводить солі важких металів.Якщо протягом двох тижнів змащувати шкіру, вражену екземою або трофічною виразкою, соком жимолості, то можна буде досягти відчутного ефекту.

Є й інші способи використання.При захворюваннях нирок і шлунка, а також гіпертонії п'ють ягідний настій.Треба залити склянкою окропу столову ложку ягід (годяться і сухі) і настояти 5 годин у термосі.Пити тричі на день по 2 ст. л.

Від набряків інший рецепт.Склянкою холодної води заливають 1 ст. л. подрібненої кори.Прокип'ятити чверть години на повільному вогні, процідіть.За 30 хв. перед їжею тричі на день пийте по 1 ст. л.

Промивати очі і полоскати горло можна також відваром кори.Її (в подрібненому вигляді) знадобиться 2 ст. л. на склянку холодної води.Після того як прокип'ятіть на повільному вогні 15 хвилин і процідіть відвар готовий до використання.Полоскати горло можна і настоєм з листя.Щоправда, є нюанс: листя заготовляють у період цвітіння.Рецепт наступний.Залити склянкою окропу чайну ложку висушених подрібнених листя.Процідіть — але перед цим треба настояти півгодини.Цим настоєм можна не тільки полоскати горло, але і промивати їм рани.

Ірга

Можливо, ягоди круглолістной ірги і не найсмачніші.Не всім до вподоби їх терпкість.Але ці «витрати» цілком можна пробачити — якщо врахувати безумовну цінність ірги для нашого організму.Особливо корисна вона літнім людям.Наприклад, завдяки їй можна зменшити ризик розвитку інсульту та інфаркту — досить перед сніданком, обідом і вечерею з'їдати щодня по дві столові ложки свіжих плодів.А якщо приймати спеціальний настій, то він допоможе при варикозі, ослаблення зору, катаракті.Щоб його приготувати, треба взяти свіжі ягоди і залити половиною літра окропу.Давши настоятися протягом години, віджати через марлю.Такий настій корисно пити за півгодини до їжі по 0,5 ст. л.

Сік ірги ефективний при розладі кишечнику, сирі ягоди допомагають позбавитися від безсоння, заспокоюють нервову систему (їх треба з'їсти по склянці — через годину після вечері, але не пізніше ніж за годину до сну).У рослині містяться вітаміни С і групи В, Р; мікроелементи мідь, кобальт і свинець, органічні кислоти, дубильні речовини.Наявність каротину (сильного антиоксиданту) добре «налагоджує» організм в цілому: він легше адаптується до проблемної екології (зокрема, зменшує вплив електромагнітного випромінювання); підвищуються імунітет і опірність інфекціям.А завдяки пектинам виводяться токсичні речовини, поганий холестерин, солі важких металів; поліпшується робота серця і еластичність судин.Ірга рятує від авітамінозу, знижує тиск.З її допомогою можна лікувати гнійну ангіну, пародонтит і стоматит — полоща рот соком, змішаним у рівній кількості з водою.

Від одного до двох склянок ягід бажано з'їдати щодня людям, страждаючим атеросклерозом, тромбофлебітом, гіпертонією або схильним до тромбозів.

Соком ірги можна змочувати марлю і накладати її на гнійні рани — він діє загоює.А при гастриті допоможе настій з сухих ягід: літром окропу заливають у термосі склянку ірги і, настояти 6 годин, п'ють чотири рази на день по половині склянки.

Народний рецепт

Авітаміноз.Залийте двома склянками гарячої води чайну ложку ягід кизилу.Протягом півгодини прокип'ятіть і відразу процідіть.Кип'яченою водою залийте отриманий відвар — щоб довести до початкового об'єму.Пийте перед їжею тричі на день по третині склянки.

Ревматизм.Залийте двома склянками води чайну ложку коренів кизилу.Поваріть чверть години.Обгорнувши, дайте настоятися дві години.Потім треба процідити.Тричі на день перед їжею пити по 2 ст. ложки.