Виразка — дефект слизової шлунка


виразка - дефект слизової шлунка

У мого сина виявили виразку шлунка.Що могло послужити причиною?Як лікують цю хворобу?

Любов Іванівна, Білгород р.

Відповідає лікар Володимир Яшин:

— Виразкова хвороба шлунка — хронічне рецидивуюче захворювання, яким, за статистикою, страждає 7-10% дорослого населення.Ця недуга характеризується дефектом слизової оболонки, розвивається під впливом цілого ряду факторів, в першу чергу — постійних стресів.Вони провокують спазми м'язів і кровоносних судин найважливішого органу травлення, що негативно позначається на його кровопостачання.

Істотну роль у виникненні захворювання відіграють «проживає» в шлунку у 80% людей бактерія Helicobacter pylori.Її життєдіяльність призводить до підвищення кислотності шлункового соку, а це згубно діє на слизову оболонку.Крім того, утворення виразки сприяють пристрасть до гострої їжі, зловживання алкоголем, куріння, безконтрольний прийом деяких медикаментів.Нарешті, певну роль у виникненні захворювання відіграють і спадковий фактор.

Як проявляється захворювання?Перш за все болем різної інтенсивності.Іноді вона віддає в область серця, і для уточнення діагнозу хворому потрібно зробити електрокардіограму.В залежності від локалізації виразки біль може з'являтися відразу після їжі або через 10-30 хвилин після прийому їжі.Приблизно для 20% хворих характерні так звані голодні болі, успокаивающиеся після прийому їжі.Це стосується тих, хто страждає поєднаної виразкою — шлунка і 12-палої кишки.Серед інших симптомів захворювання слід зазначити печію, відрижку, обкладеність язика, а нерідко і блювоту.

Народний рецепт

Хороший ефект дають настої і відвари з лікарських рослин, наприклад, наступний:

— квіток липи серцелистої — 2 частини;

— плодів фенхелю звичайного — 1 частина;

— квіток ромашки аптечної — 1 частина.

Одну столову ложку сухої сировини залити склянкою крутого окропу, настоювати 15-20 хвилин, процідити.Приймати в теплому вигляді по одній склянці настою натщесерце як протизапальний та спазмолітичний засіб.

Не можна запускати хворобу, оскільки вона небезпечна ускладненнями, найбільш серйозним з яких є перфорація (виникнення наскрізного дефекту в стінці шлунка).Тому при появі перших ознак захворювання потрібно звернутися до лікаря.Діагностика захворювання грунтується на даних анамнезу (сукупність відомостей, отриманих при обстеженні) і результати досліджень.Мова, зокрема, йде про аналіз крові, визначення кислотності шлункового соку і рентгенографії із застосуванням контрастної речовини.Остаточний діагноз підтверджується гастроскопією (огляд слизової оболонки шлунка з допомогою ендоскопа).

Головне ліки при виразці — дієта.Харчування має бути дробовим, частим (6-8 разів на день), повноцінним, збалансованим, хімічно і механічно щадною.Виключаються гострі, жирні і смажені страви, консервовані продукти, копченості.Перевага віддається рослинним жирам, вареним, тушкованим і парових страв.Їсти треба не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу, причому вона не повинна бути гарячою.Із зелені та спецій можна використовувати петрушку, кріп, кмин, кардамон.Дуже важливо відмовитися від куріння, дотримуватися режиму праці та відпочинку.

Що стосується медикаментів, то їх призначають з урахуванням фази хвороби, стану пацієнта і індивідуальних особливостей її організму.В комплексній терапії застосовуються антибіотики, препарати, що знижують секрецію шлункового соку, обволікаючі засоби.

Уникайте загострень!Навесні на тлі накопиченої втоми, дефіциту вітамінів і ослаблення імунітету вони бувають у багатьох хворих.Тому не нервуйте через дрібниці і не порушувати режим харчування і дієту.Для профілактики загострень народні цілителі рекомендують вживати відвар з вівса.Готують його так: стакан промитого вівса заливають 1 літром води кімнатної температури і настоюють в закритому посуді 12 годин.Потім розчин доводять до кипіння на слабкому вогні і варять 30 хвилин.Коли відвар охолоне, його проціджують і приймають по 1 склянці 3 рази в день за 30 хвилин до їжі.