Ех, яблучко


ех, яблучко...

Літо — сама фруктова і ягідна пора.Про користь для здоров'я безлічі різних ягід ми вам розповідали.Настав час поговорити про фруктах.Радимо не викидати сторінки з публікаціями «Фруктової аптеки».Зібравши їх воєдино, ви зможете скласти невелику, але дуже корисну медичну бібліотеку.Щоб потім, у міру потреби, користуватися наявною у неї інформацією.А почнемо ми з яблука — фрукта в нашій країні досить поширеного.Його смаком нікого не здивуєш.А ось про конкретні цілющих властивостях яблук багато хто з вас напевно почують вперше.

Просто, але зі смаком та користю

Здавалося б, такий простенький фрукт, що росте мало не повсюдно, — а скільки від нього користі для нашого організму!Наприклад, умяв протягом дня всього лише пару яблук, можна значно знизити вміст в крові шкідливого холестерину.А якщо на додачу до них з'їсте невелику головку цибулі і вип'єте кілька чашок зеленого чаю на третину зменшити ризик серцевого нападу.

Чим менше холестерину — тим більше шансів уникнути закупорки бляшками кровоносних судин.Їх стінки до того ж стають міцнішими, знижуються проникність, ламкість.

В яблуках присутні вітаміни А, Е, С, В1, В2, Р, Тобто А крім того, органічні кислоти, каротин, кобальт, йод, натрій, кремній, марганець, калій, фосфор, натрій, алюміній, мідь, нікель, ванадій, молібден, хром, бор, цинк, магній, фтор, кальцій, залізо, клітковина, сірка, крохмаль, пектини.Останні зв'язують і виводять з організму шкідливі речовини.Зокрема, миш'як і свинець.Вони видаляють з печінки надлишки холестерину, пригнічують потрапили в кишечник мікроорганізми.

Яблука підтримують в крові постійний рівень цукру, рекомендуються людям, що перенесли інфаркт.Вони протистоять золотистого стафілококу, збудників дизентерії, авітамінозу; покращують розумову діяльність, апетит, роботу печінки і шлунково-кишкового тракту, травлення (завдяки яблучної та винної кислот).Містяться в цих фруктах нерозчинні волокна служать профілактиці онкології товстої кишки і запорів.В одному яблуці приблизно десята частина волокон, які щодня потрібні людському організму.Причому важливе зауваження: багато волокон міститься в шкірці.Користь її безсумнівна, але тільки яблука — щоб вони довше не псувалися — часто покривають воском.І одна справа, коли ви їсте свіжі фрукти, а інше — коли вони підготовлені до тривалого зберігання.Віск з них необхідно обов'язково зчищати.

Яблука корисні для зубів.Пектини, про яких ми вже згадували, володіють хорошими бактерицидними властивостями.І сприяють очищенню порожнини рота, позбавленню від потрапили на ясна мікробів.

Яблука сприяють загальному зміцненню організму і зміцненню імунітету зокрема; підвищення фізичної витривалості і стійкості до радіації, покращенню роботи нервової системи; нормалізують діяльність щитовидної залози.Вживати яблука корисно для профілактики грипу і простудних захворювань, бронхіту.Ефективна також суміш (всі — в рівних пропорціях) тертих яблук, цибулі і меду.

Серед корисних властивостей цього фрукта — здатність істотно знижувати ризик розвитку раку простати і легенів, вміст у крові цукру і жирних кислот, а також зменшувати вікову м'язову атрофію.При хронічному ревматизмі і подагрі, а також для запобігання утворенню сечової кислоти рекомендуються яблучні настої і відвари.Незначна термічна обробка не зашкодить містяться у фрукті поживним речовинам.При опіках народна медицина радить накласти на постраждалу шкіру кашку з натертих яблук.Це помітно полегшить біль і зменшить запалення.А якщо дрібно нарізане яблуко відварити в молоці (так, щоб знову ж таки утворилася кашка), то можна загоювати тріщини на п'ятах.Цю кашку слід накладати на хворе місце на півгодини.І повторювати процедуру щодня — до тих пір, поки тріщини не зникнуть.Потемніла шкіра на руках непогано відбілюється при натиранні яблучної шкіркою.А огрубілу шкіру здатне пом'якшити натирання яблучної часточкою.У деяких випадках щоденне (на протязі місяця) п'ятикратне протирання свіжим яблуком допомагає позбутися від бородавок.

Дієта для літа

Свіжі яблука сприяють профілактиці атеросклерозу, використовуються як дієтичний засіб при порушенні обміну речовин, ожирінні.Позбавлення від зайвої ваги допомагає клітковина, активно стимулює травлення.Добре відомий ефект яблучно-кефірної дієти.Вона дозволяє не тільки скидати зайві кілограми, але і корисна при хронічному коліті і хронічному ентероколіті легкої та середньої тяжкості, захворюваннях нирок.Протягом дня слід з'їсти (за шість прийомів) 6 свіжих яблук.І кожен раз через півгодини після з'їдання яблука випивати 100 грамів кефіру.При цьому в тиждень має бути не більше одного такого «дієтичного дня».А яблук — не понад півтора кілограмів.Жирність кефіру значення не має.За день втрачається приблизно близько кілограма.Але, як і взагалі при використанні будь-якої дієти, перш ніж до неї приступити, порадьтеся з медиком.Особливо якщо у вас не все в порядку з шлунком: яблука — продукт «кислотний».І ще.Ні в якому разі не прагнете до рекордів по скиданню ваги!Вони можуть закінчитися вельми сумно.Найкраще — коли людина худне не більше ніж на півкілограма у тиждень.Наведені вище нормативи як раз і приведуть саме до такого результату.

Тільки пам'ятайте, що яблука корисні не всім.Вони (кислі) не рекомендуються тим, у кого гастрит з підвищеною кислотністю або виразкова хвороба шлунка.Але якщо гастрит зі зниженою кислотністю, то кислі яблука, навпаки, принесуть користь.Однак у цьому випадку не можна вживати солодкі.Страждають сечокам'яною хворобою бажано робити пюре з яблук.

Народний рецепт

• Від хрипоти і простудного кашлю.Склянкою окропу залити 1 ст. л. яблучної шкірки.Настояти.Пити до їжі п'ять разів на день.З тією ж метою можна залити літром води три нечищених яблука.Прокип'ятити протягом чверті години, пити тричі на день (перед їдою) по склянці.

• Від запорів.Поріжте на часточки пару яблук.Протягом семи хвилин проварити в суміші половини склянки води і склянки молока.Пити під час сніданку.

• Ожиріння, малокрів'я, авітаміноз.В цьому випадку допоможе регулярне вживання міксу — суміші декількох соків: 100 мл яблучного, 50 — динного, 25 — лимонного і 5 мл — томатного.

• Загоєння тріщин рук, сосків, губ.В рівній пропорції змішати з вершковим маслом (або гусячим, свинячим жиром) 100 г протертих яблук.Накладати на уражене місце перед сном, перед цим промивши хвору ділянку шкіри туалетним милом.

• Гіпертонія, атеросклероз, хвороби жовчного міхура.Півсклянки свіжовичавленого соку пити за півгодини до їжі.

• Гастрит.Врахуйте, що протягом всього курсу, який буде описаний нижче, слід відмовитися від міцного чаю, кави, молока, свіжого хліба, прянощів, гострого, жирного і солоного.

Отже (використовуються зелені сорти яблук).Добре помивши, вирізати серцевину, але при цьому залишити шкірку.Натерти на дрібній тертці.Після вживання пюре, нічого не можна їсти протягом найближчих чотирьох годин.І небажано приймати його на ніч: з-за підвищеного газоутворення.Рекомендований час лікування — три місяці.У перший з них — щоденний прийом.У другій — тричі на тиждень.У завершальний місяць — один раз на сім днів.

• Порушення роботи кишечника.Щодня з'їдати натщесерце по два неочищених яблука.

Маска для обличчя

З половини яблука приготуйте пюре.Додайте в нього чайну ложку подрібненого геркулеса і один дрібно-дрібно потовчений яєчний білок.Злегка зволожите шкіру обличчя і нанесіть на нього отриману суміш.Тримати 20 хвилин — а якщо за цей час маска почне підсихати, нанесіть ще один шар.Потім, змив всі теплою водою, обполосніть обличчя прохолодною.Маску можна наносити на область декольте і шию.Для сухої шкіри замість білка краще використовувати жовток, а замість геркулеса — м'якуш білого хліба, розмочений у вершках.Або пшеничне борошно.

Leave a Reply

одиннадцать − один =