Листя свіжого салату багаті вітамінами


листя свіжого салату багаті вітамінами

Продовжуємо нашу розповідь про «зелених овочах».Нагадаємо, що це — верхівки всіх їстівних рослин.У них міститься багато корисних для людини речовин.Враховуючи наші попередні публікації, «Аргументи неделі», можна сказати, видали для вас маленьку «зелену енциклопедію», яка багатьом читачам обов'язково стане у нагоді.

Салат

Дуже корисний дітям.Містить вітаміни групи В, Е, Бо В ньому багато каротину, заліза, аскорбінової кислоти.Містить також кобальт, кальцій, фосфор, магній, йод, цинк, калій.Останнього в салатному соку майже третина — а це корисно для діяльності серцевого м'яза.Є в рослині фолієва кислота і хлорофіл (особливо в більш темних листках).Завдяки цьому в крові знижується надлишковий рівень холестерину, стимулюється утворення гемоглобіну і еритроцитів.

Салат рекомендується при жовтяниці (у сирому і вареному вигляді), діабеті, ожирінні, хворобах щитовидної залози, атеросклерозі, гіпертонії, запаленні сечостатевої сфери.Міститься в листках речовина лактуцин заспокоює нервову систему і робить сон міцніше.А вітамін Р зменшує ризик крихкості кровоносних судин.Висушений молочний сік із стебел салату діє як болезаспокійливий.Водний настій його подрібненого насіння корисний годуючим матерям: він збільшує кількість молока.

Але слід пам'ятати: салат не рекомендується при частих проносах, метеоризмі, загостренні виразки дванадцятипалої кишки і шлунка.

Яглиця

У ній багато вітаміну С, каротину.Містяться також вітаміни К і групи В. Є біологічно активні речовини, які зміцнюють серцевий м'яз.Це, зокрема, апігенін.За деякими даними, він же, будучи антиоксидантом, що зменшує ризик появи пухлини молочної залози.Побічних дій у яглиці немає.Вона допомагає при мастопатії, гіпертонії, серцевої недостатності, атеросклерозі.Корисна при подагрі та інших суглобових захворюваннях.Здатна привести в норму сольовий обмін.Крім того, використовується як знеболюючий, загоює, сечогінний, протизапальний, кровоспинний засіб.

При авітамінозі, атеросклерозі, серцевій недостатності рекомендується перед їжею з'їсти 1 ст. л. подрібненої свіжої трави яглиці.Також можна просто додати це кількість в салат.Або приготувати настій, пити який (по третині склянки) слід тричі на день за півгодини до їжі.Роблять його так.Треба залити півтора склянками окропу 2 ст. л. свіжої подрібненої трави.Віджати і процідити.

При поліартриті, подагрі, ревматизмі, артриті подрібніть свіжу яглиця.Потім залийте її (4 ст. л.) окропом (0,5 л).Потримайте 3 хвилини на слабкому вогні.Настояти 2 години, процідіть.

Щавель

Сама знаменита щавлева кислинка вже вказує на те, що в рослині є аскорбінова кислота.А крім неї — каротин (вітамін А), вітаміни групи В, калій, залізо, магній, кальцій, натрій, цинк і дубильні речовини.У старовину його прописували безплідним жінкам і для усунення проявів клімаксу.З допомогою щавлю зупиняли кров, його використовували при лікуванні дизентерії і нетравленні шлунка.Якщо боліла голова — її розтирали свіжим щавлевим соком.

Відвар рослини вважається протизапальний засіб при ангіні, їм же полоскати кровоточать і розпушений десни.Регулярні ванни з відваром коренів і листя допомагають при запаленні сечового міхура.Щавель використовують при запорах і геморої (хворим корисні салати з нього), болях у попереку, захворюваннях шлунково-кишкового тракту.Він покращує вироблення жовчі, активізує діяльність печінки.Щавель — не тільки вітамінне, але і антисептичний, ранозагоювальний, в'яжучу, протицинготний і кровоспинний засіб.

Пізньою весною (а зараз саме такий час) дуже ефективний для позбавлення від авітамінозу.

Незважаючи на всю очевидну користь щавлю, зловживати ним не потрібно.Справа в тому, що щавлева кислота у великій кількості шкідлива для нирок, може порушити обмін речовин.Запам'ятайте: мінімальне її вміст у листках — в травні і червні.Нехороша властивість неорганічної щавлевої кислоти (утворюється при тепловій обробці) — вона здатна накопичуватися.

Рослина протипоказано при нирковокам'яній хворобі і подагрі.

Добра порада

Ось такі рекомендації дає народна медицина здавна використовує салат в оздоровчих цілях.

Печія.Подрібніть десяток свіжих листя салату.Залийте склянкою кип'яченої води кімнатної температури і випийте.

Хронічний гастрит.Залийте склянкою окропу півтори ст. л. листя.Дайте настоятися 2 години.Це — денна норма, пити по половині склянки.

Для освіження шкіри обличчя, зміцнення нервової системи і поліпшення роботи шлунка.Приготуйте суміш наступного складу.Візьміть в рівній пропорції (по 100 мл) соки салату і томатів.Змішайте їх з 200 мл мигдалевого молока.Пийте в день по 100 мл суміші.Мигдальне молоко приготувати нескладно.Треба промити склянку мигдалю, залити його 3 склянками води.Нехай настоїться ніч.Вранці злити воду і додати ще 3 склянки води.Перемеліть протягом хвилини блендером — рідина повинна стати білою, а мигдаль — перетворитися в дрібну крупу.Рідину процідіть — це і буде мигдальне молоко.

Атеросклероз.Тричі на день пийте по чверті склянки вітамінну суміш: для її приготування візьміть в рівній пропорції соки ріпи, моркви, салату і буряків.

Від кашлю.Залити склянкою окропу 1/2 ч. л. сухих салатного листя.Перед проціджуванням 2 години настояти.Тричі на день пити по 1 ст. ложці.