Залізна хватка панкреатиту


залізна хватка панкреатиту

Причина — часто не лише в несприятливих екологічних умовах.Але і в традиційному нехтування здоровим способом життя, зловживанні спиртним.

Заліза з'їдає себе

Панкреатит — це запалення підшлункової залози.Воно починається, коли на ній накопичуються отруйні ферменти.А скупчуються вони від того, що припиняється нормальний відтік травних соків з панкреатичними ферментами в тонкий кишечник (можливі причини — кіста, пухлина, перекриття протоки підшлункової залози камінням з жовчного міхура).В результаті залоза починає перетравлювати сама себе.При хронічному панкреатиті гине значна частина активних клітин, а на їх місці розростається неактивна, нефункціональна сполучна тканина.

Важка форма гострого панкреатиту називається панкреонекроз.В цьому випадку відбувається омертвіння великого об'єму тканини залози.Некротичний процес може перейти на жирову клітковину навколо неї, і на інші органи в заочеревинному просторі.Якщо активовані ферменти залози потраплять в черевну порожнину, це обернеться перитонітом.І тут вже, якщо вести мову про порятунок людини, рахунок піде на хвилини.

Народний рецепт

Журавлина.Секрецію підшлункової залози підвищує щоденне вживання 100 г журавлини.

Нирки бузку.Столова ложка бруньок бузку на 1/2 л окропу.Пити тричі на день до їди — по 1 ст. ложці.

Кора осики.Кору осики висушити і розтовкти в порошок.Вживати перед обідом по 0,5 г в день.Можна зробити відвар: 1 ст. л. потовченого кори осики на склянку води.Кип'ятіть 10 хвилин.Остудіть.Потім 4 рази на день приймайте по 1 ст. ложці.

Подорожник.Заварений з листя чаю допомагає при хворобах підшлункової залози.

Хвороба дружить зі спиртним

У Європі один хворий хронічним панкреатитом припадає приблизно на 100 тис. осіб.У Росії статистичні показники набагато сумніше — до 50 випадків на ту ж кількість населення.Причому хвороба вік не вибирає.Це можуть бути і літні, і зовсім ще молоді люди.Відомий вираз «пити — здоров'ю шкодити» в даному випадку як закон прямої дії: більше 40 відсотків хронічних «панкреатитчиков» — жертви саме алкоголю.Причому у питущих жінок хвороба розвивається набагато раніше, ніж у чоловіків, — в силу того, що у перших організм набагато чутливіші до впливу «градусів».Спиртне проникає з кишечника через кров або по протоку підшлункової залози і активно вражає її тканини.Проводилися спеціальні клінічні дослідження.Вони показали, що людина, яка протягом трьох років щодня вживає більше ста грамів міцних напоїв, неминуче потрапляє в групу ризику.

Чому це трапляється

Крім алкоголю несприятливий вплив на підшлункову залозу справляють і інші чинники.Наприклад, часті нервово-психічні перезбудження.Або переїдання, зловживання солоної, смаженої, гострої і жирної їжі.Така їжа надає дратівливу дію на залозу, дванадцятипалу кишку та шлунок: вона збільшує вироблення кислоти та спеціальних травних ферментів, які можуть спровокувати напад гострого панкреатиту.Не випадково ж особливо часто такі напади проявляються після всяких святкових «об'єдаловок».

Несприятливо впливають на підшлункову залозу цукровий діабет, хвороби жовчного міхура, шлунка, дванадцятипалої кишки.Та й взагалі будь-який збій у роботі травної системи збільшує ризик появи панкреатиту, оскільки всі її органи тісно взаємопов'язані, з анатомо-фізіологічної точки зору.Наприклад, при жовчнокам'яній хворобі порушується відтік жовчі, і вона проникає в тканини підшлункової залози.Не менш небезпечна і виразкова хвороба.Крім того, спровокувати хронічний панкреатит (у тому числі у дітей) здатні гепатит В, свинка, інфекційні захворювання жовчовивідних шляхів.Скажімо, холецистит.

Симптоми

• Почастішання пульсу, падіння артеріального тиску;

• Сильні, нерідко оперізують (з переходом на спину, за грудину і лопатку), болю у верхній частині живота — зазвичай зліва;

• Рясна, що не приносить полегшення блювання;

• Нетримання газів, здуття живота, відрижка;

• Гостра ниркова недостатність, сплутаність свідомості, блідість або жовтяничність, викликані отруєнням організму;

• Симптом Тужилина: поява червоних цяток на животі, спині і грудях.

Дієта

Хворому необхідно так зване дробове тепле харчування.Тобто невеликими порціями, 5-6 разів на день.Їжа повинна містити підвищену кількість білків.Вони є в нежирних сортів м'яса, риби, неостром сирі і свіжому нежирному сирі.Гарне стимулюючу дію на підшлункову залозу надають нежирні бульйони.Корисні також печені яблука, варені або тушковані овочі, супи (вегетаріанські та круп'яні).Але в них не слід додавати часник, цибулю і білокачанну капусту.Можна вживати рідкий кисіль, 1-2 ложки в день варення або меду, молочні каші, омлети, парові сирні запіканки, пастилу, сухі бісквіти.

Слід повністю виключити з раціону гострі спеції і приправи, жирні бульйони, кислі страви, консерви, ковбасні вироби, горіхи, гриби, бобові, чорний хліб, свіжу випічку, газовані напої, кава, какао, квас, торти, карамель.