Добре, що вони не перетравлюються!


добре, що вони не перетравлюються!

До пребіотиків належать неперетравлювані інгредієнти їжі, які сприяють поліпшенню здоров'я за рахунок виборчої стимуляції росту та (або) метаболічної активності однієї або декількох груп бактерій, що мешкають в товстій кишці.На життєдіяльність мікрофлори кишечнику людини в середньому витрачається до 10% надійшла енергії і 20% об'єму прийнятої їжі.

Пребіотики містяться в молочних продуктах, кукурудзяних пластівцях, крупах, хлібі, цибулі ріпчастій, цикорії польовому, часнику, квасолі, горосі, артишоку, аспарагус, бананах і багатьох інших продуктах.

До пребіотиків відносяться вуглеводи, які мають одночасно двома важливими властивостями:

не розщеплюються і не всмоктуються у верхніх відділах травного тракту;

селективно ферментуються мікрофлорою товстої кишки, викликаючи активне зростання корисних мікроорганізмів.

Ключовим моментом у характеристиці пребіотиків є їх виборче стимулювання корисних для людського організму представників кишкової мікрофлори.До неї в першу чергу належать біфідобактерії та лактобацили.

Історія

НЕЗВАЖАЮЧИ на те що термін «пребіотики» увійшов у медичну термінологію в середині 90-х років ХХ ст., по суті, це важливий і плідний напрям наукових досліджень нараховує без малого 50 років і біля витоків його варто австрійський педіатр F. Petuely.Саме він у 1957 р. вперше описав властивості лактулози як пребіотика, тобто дисахарида з яскраво вираженим біфідогенний ефект.

У проведеному F. Petuely дослідженні було показано, що якщо знаходяться на штучному вигодовуванні діти отримують молочну суміш з вмістом 1,2 г/100 ккал лактулози, то у кишечнику формується практично чиста культура біфідобактерій.І мікробіоценоз дітей искусственников практично не відрізняється від кишкового біоценозу дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні.

Довідка «АН»

ПРЕБІОТИКИ являють собою низькомолекулярні вуглеводи, що складаються з двох або більше молекул, з'єднаних між собою бета-глікозидними зв'язками.Пребіотики, не переварюючи у верхніх розділах ШКТ, розщеплюються (гідролізуються) виключно сахаролитической (нормальної) мікрофлорою кишечника, тобто виступають їх нутрицевтиків (харчовими субстратами).Кількість бета-глікозидних зв'язків між молекулами пребіотика визначає їх пребіотичний індекс, тобто їх здатність стимулювати ріст і розвиток нормальної мікрофлори кишечника.

Leave a Reply

три × 4 =