До пребіотиків належать неперетравлювані інгредієнти їжі, які сприяють поліпшенню здоров'я за рахунок виборчої стимуляції росту та (або) метаболічної активності однієї або декількох груп бактерій, що мешкають в товстій кишці.На життєдіяльність мікрофлори кишечнику людини в середньому витрачається до 10% надійшла енергії і 20% об'єму прийнятої їжі.
Пребіотики містяться в молочних продуктах, кукурудзяних пластівцях, крупах, хлібі, цибулі ріпчастій, цикорії польовому, часнику, квасолі, горосі, артишоку, аспарагус, бананах і багатьох інших продуктах.
До пребіотиків відносяться вуглеводи, які мають одночасно двома важливими властивостями:
не розщеплюються і не всмоктуються у верхніх відділах травного тракту;
селективно ферментуються мікрофлорою товстої кишки, викликаючи активне зростання корисних мікроорганізмів.
Ключовим моментом у характеристиці пребіотиків є їх виборче стимулювання корисних для людського організму представників кишкової мікрофлори.До неї в першу чергу належать біфідобактерії та лактобацили.
Історія
НЕЗВАЖАЮЧИ на те що термін «пребіотики» увійшов у медичну термінологію в середині 90-х років ХХ ст., по суті, це важливий і плідний напрям наукових досліджень нараховує без малого 50 років і біля витоків його варто австрійський педіатр F. Petuely.Саме він у 1957 р. вперше описав властивості лактулози як пребіотика, тобто дисахарида з яскраво вираженим біфідогенний ефект.
У проведеному F. Petuely дослідженні було показано, що якщо знаходяться на штучному вигодовуванні діти отримують молочну суміш з вмістом 1,2 г/100 ккал лактулози, то у кишечнику формується практично чиста культура біфідобактерій.І мікробіоценоз дітей искусственников практично не відрізняється від кишкового біоценозу дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні.
Довідка «АН»
ПРЕБІОТИКИ являють собою низькомолекулярні вуглеводи, що складаються з двох або більше молекул, з'єднаних між собою бета-глікозидними зв'язками.Пребіотики, не переварюючи у верхніх розділах ШКТ, розщеплюються (гідролізуються) виключно сахаролитической (нормальної) мікрофлорою кишечника, тобто виступають їх нутрицевтиків (харчовими субстратами).Кількість бета-глікозидних зв'язків між молекулами пребіотика визначає їх пребіотичний індекс, тобто їх здатність стимулювати ріст і розвиток нормальної мікрофлори кишечника.