Перша допомога при весняної слабкості


перша допомога при весняної слабкості

Найголовніша напасти весни — нестача вітамінів в організмі, або авітаміноз... Здавалося б, навкруги все цвіте і зеленіє, а ось піди ж ти.Стомлення, сонливість, дратівливість, проблеми з шкірою, погане травлення, відсутність апетиту стають у цей час нашими вірними супутниками.Як впоратися з апатією і наситити організм вітамінами, розповіли лікар-ендокринолог, імунолог, кандидат медичних наук Юрій ЕНЕНКОВ і дієтолог-ендокринолог, лікар вищої категорії Ганна БЕРДНИКОВА.

Весняний розлад

В період біологічної весни — квітень-червень — в організмі людини розвивається порушення узгодженості (синхронізації) біоритмів різних органів і систем — «весняний десинхроноз».Послаблюють захисні функції організму з настанням тепла також прискорений обмін речовин, загострення хронічних недуг і, як наслідок, запалення слизових оболонок носоглотки та шлунково-кишкового тракту.Все це веде до того, що засвоюваність вітамінів падає, погіршується процес всмоктування вітамінів через кров.Звідси і горезвісний авітаміноз!До речі, називати весняний недолік вітамінів правильніше не авітамінозом, а гіповітамінозом.Авітаміноз — це досить серйозне захворювання, яке при несприятливих чинників може привести до летального результату.

Великий вплив чинить на наш організм навесні і гормональна перебудова.Удлинившийся світловий день шле нашому мозку та щитовидної залозі сигнал виробляти більше гормонів, у першу чергу серотоніну — джерела гарного настрою.Одночасно знижується виробництво гормону мелатоніну, який відповідає за сонливість.По суті, це означає, що наші сила і життєрадісність зростають, але із-за частих змін погоди цей процес протікає не так-то просто.До того ж навесні організм, як правило, починає «генеральне прибирання» — клітини швидше діляться, старі замінюються новими.Тому не дивно, що все нас втомлює, що ми відчуваємо себе млявими, страждаємо від головного болю і безсоння.Як допомогти організму в цей період?

Більше кисню!

Перемогти весняний сплін допоможе кисень.Для цього починайте більше рухатися!Ідеальною є легке тренування: біг, плавання, ролики, велосипед або просто інтенсивна прогулянка.Якщо під час руху ви можете продовжувати розмову, і дихання, при цьому не збивається, ви на правильному шляху.Це так звана аеробна фаза, в якій наш організм споживає в 10 разів більше кисню, ніж у спокійному стані.При таких тренуваннях виробляється велика кількість гормонів росту, кисень живить тканини, забезпечує шкіру, серце, мозок і м'язи новою енергією.Від цього поліпшується кровопостачання, обмін речовин прискорюється, а це значить, що всі корисні речовини і вітаміни надалі будуть краще засвоюватися організмом.

Сонячне меню

Для того щоб організм міг виробляти навесні ще більше гормону серотоніну, йому необхідний світло.Хороша порція денного світла — найкращий спосіб підтримати цей процес і з найменшими втратами пережити гормональну перебудову організму.

Також необхідний нам в цей період сонячний вітамін D, який і бере участь у синтезі серотоніну в організмі.Крім того, вітамін D забезпечує мінеральний обмін речовин і відповідає за кісткоутворення.Багато корисної речовини міститься в різних оліях: кукурудзяному, соняшниковій, оливковій, також в насінні, яблуках, горіхах, бобових.Чимало вітаміну D і в риб'ячому жирі, печінці тріски, ікрі, кете, курячих яйцях, грибах, вершках, сметані.

Вітамінний коктейль

Першу допомогу при весняної слабкості нададуть корисні напої з овочів, фруктів і прянощів.Спробуйте витаминизироваться з допомогою такого рецепту: вичавити сік з 1 апельсина, 1 грейпфрута і 1 середньої моркви, додати 4 ст. л. свіжого соку селери, 1 ст. л. лимонного соку, все як слід перемішати і пити протягом дня.Напій багатий вітаміном Е, каротин, залізо.Соки-апельсиновий і грейпфрутовий соки забезпечують організм вітаміном С, нейтралізує вільні радикали і зміцнює імунну систему.

Впоратися з сезонним гіповітамінозом допоможе коктейль із зеленого чаю з ананасовим соком: заваріть в чашці або невеликому заварному чайничку 2 — 3 ст. л. зеленого чаю, після того як заварка охолоне, злийте рідину в велику склянку.Додайте 100 мл ананасового соку і 1 чайн.ложку меду.Можна додати в коктейль рубану гілочку м'яти або меліси.Зелений чай містить нікотинову кислоту (РР), яка стимулює тканини і відіграє велику роль в окислювально-відновних процесах.

При нестачі вітамінів ми часто відчуваємо сонливість.Легше прокинутися вранці допоможе такий рецепт: змішайте по 50 г чебрецю, розмарину і апельсинової цедри, яку можна насушити самостійно з свіжих апельсинових кірок.Чайну ложку суміші залийте гарячою водою і залиште на п'ять хвилин.Можна підсолодити напій медом.

Довідка «АН»

Дієт — бій!

Навесні категорично не можна сидіти на дієтах!Організм повинен отримувати в достатній кількості всі необхідні елементи — білки, жири і вуглеводи.Саме вони є одночасно і поживними речовинами, і будівельним матеріалом у метаболічних процесах.Чим бідніший їжа, тим гірше засвоюються вітаміни.

Ідеальний раціон

Важливо знати, що навесні організм дістає енергію в основному з вуглеводів, а восени переходить на жири, тому у весняний період віддавайте перевагу корисним складним вуглеводам, страв, що містять вітаміни групи В (тіамін, рибофлавін, ніацин).Це зерновий хліб, вироби з борошна грубого помелу, гречана крупа, м'ясо птиці.Уникайте ковбаси і жирних сортів сиру, щоб зайвий раз не навантажувати організм.З ут-ра можете пригостити себе тостами з нежирним сиром і шинкою.Ідеальні також мюслі з молоком або йогуртом і свіжими фруктами.Міститься в молоці білок сприяє обміну речовин, кальцій зміцнює кістки, вітамін В благотворно впливає на нервову систему.Фрукти містять корисну для ослабленого за зиму організму клітковину.

Незамінні в період сезонного гіповітамінозу зелені та овочеві салати зі свіжої білокачанної капусти, моркви, щавлю, цибулі та яблук (заправляють такий салат лимонним соком і оливковою олією).Добре тонізує і вітамінізує організм гарбузовий салат з сирої буряком і волоськими горіхами.Крім салатів у весняний час дуже добре включати в раціон вінегрети, вегетаріанські супи, борщі, свекольники, шпинатні другі страви, пюре, каші з зеленню.