Цілющий «вибух» граната


цілющий «вибух» граната

Розмова про корисні властивості фруктів, розпочатий «Аргументи неделі» у попередніх номерах, був би абсолютно неповним, якби ми не розповіли про гранаті.Він унікальний і являє собою, по суті, потужний вітамінно-мінеральний комплекс.До речі, далеко не всі вміють правильно «розкрити» гранат.Багато намагаються розрізати його навпіл — при цьому сік бризкає, псуються ядерця.А треба просто зрізати з верхівки (там, де «корона») два-три міліметри шкірки.І потім надрізати фрукт вздовж світлих прожилок, які дуже добре видно після зрізання верхівки.Після цього гранат легко (і головне, без ушкодження ядер) розламується на кілька частин.

«М'ясний» фрукт

Майже половина амінокислот (6 з 15), присутніх у гранаті, містяться лише в... м'ясі.Ось такий унікальний фрукт, який обов'язково повинні взяти «на озброєння» вегетаріанці — щоб частково компенсувати відсутність в їх раціоні м'ясної їжі.

Дуже корисний гранатовий сік,основну частину цукрів якого складають глюкоза, сахароза і фруктоза.Він підвищує рівень гемоглобіну в крові, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує апетит, добре зміцнює імунітет.Цьому сприяє велика кількість вітамінів, що містяться в гранаті.Серед них — С, РР, В1, В2, В6, В12.Їх можна назвати основними для людини.Зокрема, вітаміни PP (вони — в м'якоті гранатових зернят) сприяють профілактиці атеросклерозу, підвищують міцність стінок кровоносних судин, покращують зір.Склянка гранатового соку допоможе тим, хто погано бачить у сутінках — коли починає розвиватися так звана куряча сліпота.Поясню.Адаптацію очей до темряви покращує родопсин — особливий світлочутливий пігмент.А його нормального синтезу допомагають антоціани, що містяться в гранатовому соку.Крім іншого родопсин нормалізує харчування очної тканини і відбувається в них обмін речовин.Він пригнічує фермент альдозоредуктазу, з-за якого каламутніє кришталик ока.

Вітамін С активно працює на імунітет, вітамін В12 благотворно впливає на кровотворення, вітамін В6 зміцнює нервову систему, рятує від болю, викликаного фізичним навантаженням, і від судом.Ті, хто піклується про свою зовнішність, оцінять також його допомогу організму в засвоєнні магнію, що сприяє розвитку мускулатурного рельєфу.Вітамін В1 покращує пам'ять і взагалі діяльність мозку.

Неоціненну допомогу гранат надасть тим, хто хоче влаштувати для себе «розвантажувальні» дні: в 100 мл його соку — від 42 до 65 ккал, а в 100 грамах м'якоті — від 62 до 79 кілокалорій.

Що ще міститься в гранаті?У ньому присутні різні мінеральні речовини: залізо, калій (благотворновоздействует на серцево-судинну систему), кремній, йод, кальцій, натрій, марганець, фосфор.

Ефективні для людини не тільки сік і м'якоть фрукта.Корисні також його сухі перетинки.Якщо додати їх в чай, то можна заспокоїти розбурхані нерви і зробити більш міцним сон.

Особливо слід сказати про корі гранатового дерева.Це справжній природний антисептик.У ній багато дубильних речовин, завдяки чому кора набуває дезінфікуючі властивості.Вона успішно може протистояти туберкульозної, кишкової та дизентерійної палички.Використовують її і як протиглистний засіб.Але є і зворотна сторона.В корі гранатового дерева і шкірці фрукта присутні органічні речовини під назвою алкалоїди.Якщо, приймаючи відвари з кори, сильно перевищити дозу, можна нарватися на неприємності у вигляді судом, нудоти, підвищеного артеріального тиску і запаморочення.

Вживання граната зміцнює волосся, очищає шкіру від надмірної жирності.Зокрема, маска з цього фрукта дозволить підліткам позбутися від вугрів.І ще гранатовий сік покращує голос: він робить його оксамитовим.

Цілющі властивості граната можна перераховувати нескінченно довго.З його допомогою лікують шкірні захворювання, знімають різні запалення і шлункові болі, знижують тиск.А крім того, виводять радіацію, дезінфікують горло і рот, нормалізують травлення.Правда, при панкреатиті, гастриті з підвищеною кислотністю, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки від вживання граната краще все-таки утриматися.Не варто забувати і про те, що сік цього фрукта негативно впливає на зубну емаль, здатний навіть повністю її зруйнувати.Тому, поївши гранат або випивши його сік, не полінуйтеся відразу ж промити зуби теплою водою.А ще краще — спочатку розбавляти сік водою.Або ж перед тим як з'їсти фрукт або випити сік, пожувати сир.Він покриє зуби своєрідною захисною плівкою — та не дасть кислот (а їх в гранаті досить багато: лимонна, янтарна, щавлева, яблучна, борна, винна) надати шкідливий вплив на емаль.

Гранат не тільки покращує обмін речовин і зміцнює організм в цілому (особливо при його виснаженні після операцій та інфекційних хвороб).Він виводить токсини і шлаки, використовується як сечогінний засіб.Корисний при атеросклерозі, недокрів'ї, гіпертонії; годуючим матерям і вагітним жінкам (укупі з буряковим і морквяним соками).Дітям — для того, щоб вони росли здоровими та активними.Крім того, допомагає при дисбактеріозі, кашлі, застуді, бронхіальній астмі, колітах, метеоризмі, діареї; заспокоює біль при менструаціях і клімаксі (конкретно — гранатові кісточки).Деякі медики вважають, що гранат сприяє профілактиці раку грудей у жінок.

Народні рецепти

Головне, пам'ятайте: перш ніж скористатися будь-яким народним рецептом, необхідно обов'язково порадитися з лікарем.І взагалі краще це робити під наглядом лікаря.Тим більше у деяких людей гранат і його сік здатні викликати сильну алергію, а кора в ряді випадків токсична.

Зміцнити імунітет помогутполстакана гранатового соку, випиті за півгодини до їжі.

Порушення менструального циклу.У перші 7-10 днів кожного циклу взагалі бажано пити щодня по одній склянці соку.Це дозволить яєчниках виробляти гормони — естрогени строго за місячним графіком.Якщо ж він збився, то пити перші 7-10 днів місяця.

Загальна слабкість.За 20 хвилин до їжі 3-4 рази на день пити по чверті склянки соку.Цей рецепт підходить для підвищення апетиту.При його втраті, крім того, допоможе порошок з висушених насіння граната.Приймати його треба тричі на день — зовсім по чуть-чуть, буквально на кінчику ножа.

Пронос.Измельчитьчайную ложку шкірки граната і закип'ятити її в склянці води.Після цього 2 години настоїться, потім процідити.Тричі на день пийте перед їжею по 2 ст. л. При розладі шлунка можна також залити в емальованій каструлі півтора склянками окропу 3 ст. л. кірок.Далі 20 хвилин нагрівати під кришкою на дуже повільному вогні.Процідити після охолодження.Пити тричі на день по чверті склянки.

Шлункові болі, каміння, пісок у сечовому і жовчному міхурі, нирках.Позбутися від болю можна, якщо протягом двох тижнів 5 разів на день пити 2 ст. л. соку — за 20 хвилин до їжі.Потім, зробивши тижневу перерву, повторіть курс.

Зубний біль.Поїжте насіння граната з медом.

Опік.Злегка розведеним водою соком (на 9 частин соку 1 частина води) змочіть постраждале місце.Після цього присипте порошком з гранатової шкірки.Скоринка, яка в результаті утворюється, дозволить опіку швидко зажити.

Кашель.Залітьстаканом окропу 1 ст. л. шкірки граната.Під кришкою настоювати до тих пір, поки вода не придбає рожевий відтінок.Щодня пити теплим, по склянці.

Ангіна.Чотири рази на день полоскати носоглотку гранатовим соком.

Вугри.На три хвилини нанесіть на обличчя маску, приготовану з 2 ст. л. соку, 1 ч. л. солі і мильної піни.

Хвороба вуха.До хворого вуха тричі на день треба прикладати компрес, приготований з подрібненого насіння цілого граната і 100 г меду.