Відкрийте рот. Висуньте язик!


відкрийте рот. висуньте язик!

Головне — фон

ГЕРХ найчастіше розвивається на фоні підвищеної кислотності шлункового соку, рідше — зниженою і відноситься до групи так званих кислотно залежних станів.Поштовхом до виникнення захворювання є систематичні закидання кислого вмісту шлунку наверх, в стравохід.При цьому зазвичай людина відчуває після їжі неприємне, іноді болісне відчуття печіння, а часом і біль в нижній частині грудини.Під впливом хвороби у стравоході відбуваються патологічні зміни, які призводять згодом до порушення прохідності їжі, утворення виразки, а в запущених випадках і до раку.
Словом, захворювання представляє серйозну загрозу для здоров'я.
Причому кількість людей, які страждають їм, постійно зростає.

Покажіть собі язик

ЯКІ фактори сприяють виникненню цієї недуги?В першу чергу — зловживання алкоголем і куріння.Інший важливий фактор — нераціональне харчування, зокрема пристрасть до жирної та гострої їжі.Крім того, на діяльність будь-якого органу травлення негативно впливають розлади нервової системи, різноманітні стреси.Що робити, якщо у людини вперше виникли проблеми з травленням?У цьому випадку гастроентерологи цілком серйозно радять підійти до дзеркала і, ширше відкривши рот, показати самому собі мову.

Не слід відкладати візит в поліклініку, якщо мова обкладений і вас турбує печія.При ГЕРХ вона може з'являтися не тільки після їжі, але і при зміні положення тіла.Наприклад, встали з-за столу і вирішили прилягти.Тут-то вона і почне вас турбувати.Іноді печії супроводжують підвищене слиновиділення і відрижка.

З такими симптомами дільничний лікар повинен направити пацієнта на гастроскопію.Це досить інформативна процедура, що дозволяє виявити захворювання стравоходу і шлунка на ранніх стадіях.Якщо умовного пацієнту поставлений діагноз — гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, йому призначать необхідні препарати, які слід приймати регулярно.При цьому врахуйте, що содова або містить луг мінеральна вода, до якої вдаються багато, відкладаючи візит до лікаря, — лише разова міра.По-справжньому подолати недугу допоможуть тільки медикаменти і дієта.

Щадне харчування

ЯКИМ має бути харчування?Насамперед — щадним, особливо в період загострення.Із харчового раціону потрібно виключити всілякі прянощі, закуски, гострі страви.Протипоказані продукти швидкого приготування, так званий фастфуд.Ніякого смаженого м'яса, риби, картоплі-фрі.Все тільки у вареному вигляді!Налягайте на свіжий сир, молочні каші, овочеві супи.Що стосується фруктів та ягід, то їх краще вживати у вигляді компотів і киселів.У міру поліпшення стану від деяких обмежень можна буде відмовитися.Але перш бажано проконсультуватися у лікаря.

Для профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту дуже важливо дотримувати режим прийому їжі: в одні і ті ж години, 3-4 рази в день.Розподіл добового раціону повинно бути приблизно таким: 30% всієї їжі — сніданок, 40% — обід і 30% — вечерю.Їсти треба не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу.І приймати її не раніше ніж через 2 години після попередньої їжі, оскільки при коротких інтервалах вона не встигає повністю перетравитися.