Висить груша? Швидше з’їж


висить груша? швидше з'їж...

«Аргументи неделі» продовжують розповідати про корисні властивості фруктів.Сьогодні мова піде про грушах і персиках.

Фруктова королева

Завдяки численним корисним властивостям грушу називають фруктової королевою.Вже дуже давно була помічена її здатність нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок; поліпшувати обмін речовин, припиняти відбуваються в кишечнику гнильні процеси.Антимікробна дія обумовлена містяться в груші органічними кислотами.У ній також є клітковина, вітаміни А, С, В1, В2, РР, Е, дубильні речовини.Таніни, які надають грушам їх відомий терпкий смак, дозволяють знімати кишкові розлади.Але в той же час, якщо загострюються захворювання травних органів, є груші не слід: велика кількість клітковини подразнює слизову оболонку кишок.А крім того, посилюється перистальтика.

Грушевий відвар допомагає, коли запалені сечовивідні шляхи — він полегшує відділення рідини.Щоб його приготувати, потрібно взяти півсклянки сухих груш і три столові ложки крупи-вівсянки.Зваривши їх у двох склянках води, дати настоятися протягом години і процідити.Пити відвар треба натщесерце чотири рази на день по чверті склянки.Він допомагає при коліті, проносі, гастриті, а також при застуді, кашлі.І навіть при головному болю — правда, в даному випадку його не п'ють, а використовують як примочку.

При сечокам'яної хвороби найбільш корисними вважаються маленькі дикі груші.Їх рекомендується з'їдати не менше двох за день.Або ж пити компот з цих груш, приготований без цукру.До речі, самі варені груші дозволяють зменшувати кашель і знімати ядушні спазми.В диких грушах міститься багато вітаміну Р, який як раз і робить фрукт корисним при сечокам'яній хворобі, циститі і недугах нирок.

Крім вже названого в груші містяться кобальт, молібден, мідь, калій (потрібен для повноцінної діяльності серцевого м'яза), йод, кальцій, марганець, залізо.Через брак останнього може, наприклад, при підвищеному фізичному навантаженні сильно частішати серцебиття; погано загоюються рани, паморочиться голова, швидко настає стомлення, втрачається апетит.Людина мерзне більше звичайного, в куточках його рота утворюються тріщини.Щоб уникнути всіх цих неприємностей, їжте груші — особливо свіжі.Втім, сушені теж непогано впораються із завданням поповнення організму дефіцитним залізом.

Хорошим засобом фрукт вважається при простатиті.Тих, хто страждає цукровим діабетом і ожирінням, виручить фруктоза — її багато в груші.А ось глюкози, навпаки, мало.А це зменшує навантаження на підшлункову залозу — оскільки фруктоза добре засвоюється і без інсуліну (його виділяє заліза).Груша низькокалорійна: на 100 грамів лише 42 ккал.

Активні біологічні речовини і ефірні масла, якими природа щедро наділила фрукт, зміцнюють імунну систему; людина рідше піддається несприятливому впливу застуд, інфекцій.І — депресій.Мають груші та іншими корисними властивостями.Серед них — жарознижуючий, сечогінний, протикашльову.При анемії треба грушу очистити від шкірки і кісточок, добре потовкти м'якоть і з'їсти, додавши 2 ч. л. меду.М'якоть груші також загоює рани і тріщини.

Свіже листя грушевого дерева з давніх часів використовуються з користю для людини — як антигрибковий і протизапальний засіб.Для цього з них роблять настої і відвари.А ось висушені і розтерті в порошок листя дозволяють позбавитися від зайвої пітливості.

При всіх своїх чудових властивостях груша вимагає до себе делікатного підходу.Зокрема, її не можна вживати натщесерце (загрожує розладом шлунка), а лише через не менше півгодини після їжі.З'ївши плід, не пийте відразу після цього сиру воду.

Не слід ласувати грушею і при запорі.

Молодильні персики

З дитинства ми пам'ятаємо казку про молодильні яблучка.Казки про персики немає, але тим не менш молодящим ефектом вони володіють.Причому не чарівним, а самим що ні на є реальним.Фруктові кислоти, які в них містяться, омолоджують і відбілюють шкіру, відлущуючи її омертвілі клітини.Наявні в персику мінеральні речовини дозволяють добре утримувати в клітинах епідермісу вологу, тим самим позбавляючи шкіру від надмірної сухості і в'ялості.Цією властивістю широко користаються косметологи, застосовуючи персики при виробництві скрабів, кремів, шампунів і гелів.Їх м'якоть хороша також при приготуванні масок для шиї та обличчя.І для зміцнення волосся — особливо посічених.Щоб приготувати для них маску, слід зробити персикове пюре (очистивши і розім'явши два середньої величини плоду).В нього додати п'ять крапель олії материнки і 2 ст. л. молока.Добре перемішавши, на півгодини нанести на волосся.Потім змийте шампунем.

Ну а щоб зробити шкіру більш еластичною, досить просто регулярно протирати шматочком персика.Або змоченою в його соку ватою.

У персиках багато цінного для людського організму клітковини (пригнічує гнильні процеси в травному тракті і регулює роботу кишечника), є вітаміни С, К, А, Е, РР.Широко представлені також вітаміни групи В: В1, В2, В3, В5, В6, В12.А в персикових кісточках ще й рідкісний вітамін В17.

Крім того, в персиках містяться пектини, ефірні масла.І значну кількість мінеральних солей: мідь, магній, залізо, кальцій, марганець, калій, селен, цинк, фосфор.

Персики вважаються низькокалорійним продуктом (в 100 грамах 39 ккал).Проте їх не рекомендується вживати людям, які страждають ожирінням.А також цукровий діабет і алергією (для деяких людей шкідлива персикова пилок), підвищеною нервовою збудливістю.

З давніх часів персикову олію використовували для лікування катаракти та кон'юнктивіту.Плоди цього фрукта служать профілактиці онкологічних захворювань.Вони добре регулюють рівень холестерину в крові, активно виводять шлаки (достатньо щодня з'їдати по три персика), зміцнюють імунітет, оздоровлюють шлунково-кишковий тракт.Корисні при недокрів'ї (позитивно впливає вміст заліза), зниженій кислотності.І при порушенні серцевого ритму — завдяки калію.А він не тільки зміцнює серцевий м'яз, але і регулює процеси метаболізму, діяльність м'язової і нервової системи.

Рекомендуються персики людям, що страждають хворобами печінки, нирок, жовчного міхура; астму, нефритом, ревматизм і подагрою, запорами, бронхітом, ацидозом (дефіцит лужності).А також тим, кого мучить сухий кашель.Відомо протизапальну, сечогінну і м'яку проносну дію фрукта.Допоможе персик і позбутися від печії.Завдяки йому легше перетравлюється жирна їжа, посилюється секреторна діяльність шлунка.Взагалі ж при захворюваннях ШКТ (і ревматизмі) робиться спеціальний відвар з квітів і листя персикового дерева.

Персики легко засвоюються організмом, в тому числі дитячим.До речі, якщо малюк погано їсть — дайте йому персик, і апетит швидко з'явиться.

Добра порада

Кисіль з груш при діареї.Відваріть в 200 мл води 100 г подрібнених сухих груш.Процідіть, додайте цукор.Влийте крохмаль, розведений у холодній воді.Прокип'ятіть, помішуючи.

Омолоджуюча маска.Грушу очистіть від насіння і шкірки.Добре розітріть.Потім накладіть на обличчя, груди, шию, руки шаром 0,5 мм. Через 20 хвилин змийте теплою водою і змастіть кремом.

Маска для сухої шкіри.Змішайте дрібно натерту грушу з 1 ст. л. грейпфрутового соку і 1 ст. л. сметани.Потримавши на обличчі півгодини змийте теплою водою.

Маска для нормальної і жирної шкіри.Змішайте 2 ч. л. збитих яєчних жовтків з 2 ст. л. розім'ятої м'якоті груші.Нанесіть на обличчя на 20 хвилин.Потім змийте теплою водою.Ця маска добре допомагає знімати втому.