З молоком матері


з молоком матері...

Помітила, що мої смакові пристрасті багато в чому збігаються зі смаками дочки.Виходить, любов до певної їжі — річ спадкова?Ірина, Омськ

Відповідає лікар Наталія МАРАДУДИНА:

— Частково це дійсно так.Всім відомо, що раціон матері в період вагітності і годування повинен бути особливим — інакше можна завдати шкоди здоров'ю дитини.Але справа не тільки в корисних і шкідливих речовин, які можуть потрапити в організм і, відповідно, вплинути на розвиток його, а також мозку.В цей час формуються і смакові пристрасті.Нещодавно це з'ясували вчені університету Колорадо.Багато років вони вели відповідні дослідження.За словами медиків, їжу, одержувану від матері, дитина підсвідомо вважає абсолютно безпечною.Це міцно відкладається в мозку і впливає на його подальші переваги.А значить те, що їла мати в період вагітності, швидше за все, почне подобатися йому.У тому числі — в дорослому житті.Якщо, наприклад, будучи вагітною, мати прикладалася до чарки — малюк може почати сприймати алкоголь як щось нешкідливе і навіть корисне.Ось чому, зокрема, під час вагітності та годування важливо дуже уважно ставитися до свого меню.