Гастрит: уникайте загострення


гастрит: уникайте загострення

Які ознаки хронічного гастриту?У чому полягає лікування?Борис Сергійович, Воркута р.

Відповідає лікар Володимир Яшин:

Хронічний гастрит зустрічається у кожного третього хворого, який страждає захворюваннями органів травлення.Виникає він внаслідок тривалого запалення слизової оболонки шлунка.Воно характеризується перебудовою її структури і порушенням секреторної і рухової функцій.Серед причин, що викликають недуга, — переважання в меню гострих і смажених страв, приправ, спецій, прийом надто гарячої або холодної їжі, переїдання, недотримання режиму харчування, кваплива їда.Хвороба нерідко виникає в результаті зловживання алкоголем, куріння, тривалого прийому ліків, що подразнюють слизову шлунка.Крім того, до розвитку недуги можуть призвести не вилікований до кінця гострий гастрит, порушення обміну речовин, хронічні інфекційні захворювання, наприклад тонзиліт.

Хронічний гастрит з пониженою кислотністю шлункового соку частіше спостерігається у людей зрілого та похилого віку.Зазвичай він проявляється відрижкою, нудотою, порушенням апетиту, іноді несильними болями після їжі, чергуванням проносів і закрепів.У патологічний процес часто втягуються печінка і жовчовивідна система.Тому при обстеженні у лікаря хворий відчуває біль в даній області.Нерідко спостерігаються гіповітамінози, що супроводжуються сухістю шкірних покривів, почервонінням і кровоточивістю ясен.

Хронічний гастрит з нормальною та підвищеною кислотністю зустрічається зазвичай у молодих і людей середнього віку, причому у чоловіків частіше, ніж у жінок.Ця недуга проявляється у двох формах: диспепсичною (розлад травлення) і больовий.Симптоми першої наступні: печія, кисла відрижка, відчуття тяжкості у шлунку, запори.Після їжі, особливо при вживанні жирної їжі, алкоголю, виникають болі.Друга форма характеризується вираженим больовим синдромом (часто вночі і вранці), що чергується з диспепсичними явищами.Після прийому їжі біль зазвичай зменшується.

Що стосується лікування, то насамперед слід усунути причину, що викликала хронічний гастрит, — скажімо, куріння, зловживання алкоголем.І звичайно, треба організувати лікувальне харчування.Необхідно, щоб воно задовольняло потреби організму в енергії і поживних речовинах, а сама їжа легко перетравлювалася і засвоювалася.Незалежно від стану секреції шлунка дієта в перший час повинна бути механічно, термічно і хімічно щадною.Лікарська терапія полягає, зокрема, у призначенні препаратів, що сприяють нормалізації кислотності, болезаспокійливих засобів, вітамінів.

При загостренні захворювання хворого доцільно на 2-3 дні укласти в ліжко.Протягом першого дня його харчування слід обмежити неміцним чаєм навпіл з молоком.Потім призначають слизисті супи, до яких пізніше приєднуються протерті каші на молоці, картопляне і морквяне пюре.По мірі зменшення запальних явищ хворим зі зниженою кислотністю в меню включають м'ясні супи з протертими овочами, овочеві супи, рибні і м'ясні котлети, кава, чай.А при підвищеній кислотності хворому дають парові котлети, варену рибу, неміцні супи і надовго забороняють всілякі прянощі, гострі закуски і страви.При будь-яких формах хронічних гастритів надзвичайно важливо дотримуватися режиму харчування.

Народний рецепт

Зелені яблука.З їх допомогою можна позбутися навіть від хронічних гастритів.Треба очистити яблука від шкірки і натерти на тертці.Їсти можна в необмеженій кількості, але ні в якому разі на ніч.І врахуйте: протягом п'яти годин до і після прийому яблук не можна вживати ніяку іншу їжу.Лікування займає три місяці.У перший місяць їжте яблука щоденно, двічі на день.У другій місяць — тричі на тиждень.А на третій досить робити це один раз на тиждень.

Трав'яний збір зі звіробоєм.Змішайте порівну траву звіробою і золототисячника, листя брусниці, корінь оману, трава цикорію і насіння льону.Залийте 2 ст. л. збору 0,5 л окропу.Потім нехай вночі відстоїться в термосі.Приймати п'ять разів на день по чверті склянки за півгодини до їжі протягом двох місяців.

Відвар вівса.Промийте склянку вівса і залийте літром води кімнатної температури.Після того як настоїться 12 годин, закип'ятіть на слабкому вогні в щільно закритому посуді.Потім нехай настоїться ще 12 годин — але при цьому треба щільно укутати посуд з відваром.Слід приймати за півгодини до їжі тричі на день по півсклянки.Вівсяний відвар покращує обмін речовин.Він корисний і в тому числі, якщо шлункове захворювання обтяжене панкреатитом.

Обліпиха.При холециститі з гастритом корисний обліпиховий сік.Пийте його за півгодини до їжі тричі на день по 1/3 склянки.

Томати.Вони корисні при гастриті із зниженою кислотністю шлункового соку (а також при хворобі печінки та дисбактеріозі).Можна пити свіжоприготований сік з них — по склянці тричі на день за 15 хвилин до їжі.Або вживати за той же час до їжі по 200-300 грамів зрілих сирих плодів.Але томати і сік з них можна використовувати лише в тому випадку, якщо у вас немає каменів у жовчному міхурі.