Гастрит: не дай спалахнути пожежі


гастрит: не дай спалахнути пожежі

Що таке гастрит, не з чуток знають більше половини дорослого населення Землі.Саме стільки людей, за статистикою, страждають їм.Ще зовсім недавно вважалося, що причини цього неприємного захворювання криються в нашій звичці до сухомятке, любові до фаст-фуду, а також у нервових стресах.Частка істини в цьому є.Але — лише частка.

Пан Хелікобактер

Медики давно ламали голову над тим, чому одна людина може харчуватися шкідливими бутербродами, пити не менш шкідливу газовану воду — і залишатися при цьому абсолютно здоровим, а інший при такому режимі харчування дуже швидко стає пацієнтом гастроентерологів.Поки в другій половині минулого століття не було зроблено відкриття, що перевернула наші уявлення про гастриті.Виявилося, що майже у 90% випадків причиною виникнення хронічного гастриту з підвищеною кислотністю, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки і навіть раку шлунка є бактерія Хелікобактер пілорі, яка потрапляє в організм із зовнішнього середовища.Оселившись на слизовій оболонці шлунка, вона провокує підвищення кислотності шлункового соку.Мікроб цей тим більш небезпечна, що легко передається від однієї людини до іншої при постійному контакті.Так що якщо серед ваших родичів або близьких друзів є хворі на гастрит, ви теж ризикуєте захворіти.Особливо якщо до руйнівних дій бактерії підключаться інші несприятливі фактори, що ведуть до гастриту.

Ви — в зоні ризику, якщо:

• звикли харчуватися нерегулярно, їсте всухом'ятку або захоплюєтеся фастфудом, гострою, гарячою їжею;

• захоплюєтеся спиртним;

• курите (особливо натщесерце);

• схильні до нервових стресів і психічному напрузі;

• у вас є підозрілий кишкові інфекції, захворювання жовчного міхура, підшлункової залози, інфекції порожнини рота.

Гастрит, виразка, рак — ланки одного ланцюга

Гастрит — хвороба несмертельная.Тому далеко не всі серйозно ставляться до перших його проявів — відчуття тяжкості в шлунку, переповнення його, ниючого болю, відрижку.Між тим бити тривогу варто відразу ж.Давайте подивимося, що відбувається з нашим шлунком при гастриті.Запалюється його слизова оболонка, від цього страждають залози, що виробляють компоненти шлункового соку і захисний слиз, а також погіршуються процеси відновлення клітин.В результаті порушується робота шлунка, він перестає справлятися з переварюванням їжі.Через запалення слизової оболонки шлунка посилюється її всмоктуюча здатність, що призводить до інтоксикації як самого шлунка, так і всього організму.Як наслідок — погіршення загального стану, швидка стомлюваність, зниження працездатності.

Найбільш небезпечними наслідками хронічного гастриту, якщо не поставитися до нього серйозно і вчасно не почати лікування, можуть стати виразка шлунку і рак.У ваших силах не доводити справу до настільки сумних наслідків — сучасна медицина має цілий арсенал засобів для успішного лікування гастриту.

Корисно знати

Одним з препаратів, що впливають на Хелікобактер пілорі, є Де-Нол.Не ставлячись до групи антибіотиків, він не має властивих їм побічних ефектів.Включення Де-Нола схеми терапії підвищує результативність лікування, адже у Хелікобактер пілорі не формується стійкості до цього препарату.

Крім того, Де-Нол успішно справляється і з другою найважливішою завданням — відновленням і загоєння пошкодженої слизової оболонки, перетворюючись у шлунку в особливий колоїдний розчин і утворюючи захисний шар.

Таким чином Де-Нол дозволяє досягти обидві мети в лікуванні гастриту!

Саме тому медики настійно рекомендують у тих випадках, коли скрутна максимально розгорнута схема лікування на основі 3-4 препаратів, використовувати як мінімум терапію препаратом Де-Нол, підтвердив свою дієвість і надійність в лікуванні гастриту.

Якщо у вас гастрит

Візьміть за правило їсти потроху, в одні і ті ж години, не рідше 5-6 разів на день.Уникайте дуже холодної або дуже гарячої їжі.

При гастриті з підвищеною секрецією шлункового соку (гіперацидний гастрит) рекомендуються молоко незбиране або розбавлене слабким чаєм, вершки, некислий сир, овочі (відварені, тушковані або запечені), каші (крім пшоняної), макарони, м'ясо, риба і птиця нежирних сортів (відварні або парові); некислі яблука (краще печені), груші, банани.У періоди загострення хвороби корисні протерті овочеві і слизові супи, некруто зварені яйця, парові котлети, молочні каші, фруктові киселі і желе, пюре з овочів, компоти зі свіжих (некислих) фруктів, морквяний сік, білий хліб.

При гастриті зі зниженою секрецією шлункового соку (гіпоацидний гастрит) дозволяються нежирні м'ясо, риба, птиця (відварні, рубані або злегка обсмажені), супи (м'ясні, рибні, грибні, овочеві), кисломолочні продукти, яйця некруто, омлет, добре розварені каші, макарони, шинка без жиру, негострий сир; сирі і варені овочі і фрукти, а також соки з них; чай з цукром і лимоном, відвар шипшини, киселі, компоти, білий хліб (вчорашній).Слід уникати гострих, солоних і смажених страв, м'ясних і рибних консервів, свіжого хліба, здоби, морозива і напоїв з льодом, алкоголю і нікотину.

Пам'ятайте, що напад гастриту може спровокувати груба сира їжа.

При гострому гастриті необхідно кілька днів дотримуватися дієти — вживати тільки рідку і протерту варену їжу.Якщо піднялася температура, негайно проконсультуйтеся з лікарем.

При хронічному гастриті дієта повинна бути постійною.Краще всього скласти її спільно з лікарем-дієтологом.