Від усіх хвороб нам корисно


від усіх хвороб нам корисно...

Треба від чогось відмовлятися під час прийому полівітамінів?Я чула, їх ефективність знижується при вживанні кави і антибіотиків.Є, напевно, і якісь інші протипоказання?А взагалі, хотілося б знати — які вітаміни від чого корисні і в яких продуктах вони містяться?

Валентина Кремньова, Тула

Про користь стримування

Вживання більше чотирьох чашок кави в день не тільки знижує вміст в організмі цинку, заліза, калію і кальцію, але і руйнує вітаміни РР, В. Що стосується антибіотиків, то вони руйнують вітаміни групи В, а також магній, залізо і кальцій.

Корисно знати і про інші чинники, що зменшують ефективність полівітамінів.Алкоголь, крім вітамінів групи А і В, руйнує цинк, кальцій, магній, залізо і калій; снодійні виводять кальцій і погіршують засвоєння вітамінів А,Д,Е,В12; нікотин руйнує селен і вітаміни А,С,Е; аспірин зменшує вміст калію, кальцію і вітамінів групи А,В,С.

Треба також враховувати, що, приймаючи, скажімо, багатокомпонентні вітамінно-мінеральні комплекси, ви нерідко розпалюєте безкомпромісну «війну» між мікроелементами.Наприклад, залізо з організму витісняє мідь, мідь — цинк, марганець — магній.Залізо і мідь окислюють вітамін Е. Є і маса інших нюансів, з приводу яких бажано проконсультуватися у лікаря.

Дають життя

Вже сам переклад з латинської мови слова «вітаміни» (-vita означає «життя») говорить про багато що.Ці чудові органічні речовини хоч і не служать ні будівельним матеріалом для організму, ні джерелом енергії — проте дуже важливі для нормальної життєдіяльності.Вітаміни не тільки підвищують стійкість до інфекційних захворювань — вони активно беруть участь в обміні речовин.Їх недолік серйозно позначається на багатьох речах.У людини можуть швидко втомлюватися очі, знижуватися гострота вечірнього зору, випадати, ламатися і тьмяніти волосся; висипати ячмені, фурункули;лущитися шкіра (а ранки на ній — затягуватися повільно); кровоточити ясна; з'являтися сонливість, невмотивована дратівливість; погіршуватися увагу і пам'ять; шаруватися нігті, тріскатися губи.А крім того, зростає схильність до простудних захворювань, у жінок — порушується цикл і яскраво проявляється передменструальний синдром.Все це — ознаки гіповітамінозу, тобто вітамінної недостатності.

Спеціальні дослідження, проведені російськими вченими, показали, що приблизно у 70 (а інколи й до 100) відсотках випадків дітям, вагітним і годуючим матерям, літнім людям не вистачає вітаміну С. У 40-80 відсотків бракує каротину і вітамінів групи В. Нестача вітаміну В6 у вагітних у 90 відсотках випадків, а фолієвої кислоти — у 70%.

Скласти індивідуальну норму потреби у вітамінах, враховуючи особливості організму, допоможе лікар.При цьому часто вживають алкоголь люди мають, наприклад, пам'ятати, що алкоголь руйнує вітамін В6 (піридоксин), і в організмі у них, по суті, немає.Щоб заповнити дефіцит цього вітаміну, рекомендується їсти банани, в яких він міститься.А курцям треба вживати приблизно на 25 мг більше вітаміну С, ніж некурящим.Середня ж його добова потреба — від 60 до 100 мг. І пам'ятайте: вітаміни не можна переїдати».У надмірній кількості вони надають токсичну дію.

Хто за що відповідає

А тепер поговоримо про те, які є вітаміни і для чого вони корисні.Ось важлива інформація про деякі з них.

ВІТАМІН А (ретинол).Міститься в рослинному і вершковому маслі, яєчному жовтку, печінці (в т. ч. печінки тріски і палтуса), моркви.Корисний для зору, підтримки в здоровому стані слизових оболонок органів дихання, шлунково-кишкового тракту, видільних (нирки, сечоводи), репродуктивних (яєчники, матка) і статевих органів.Оберігає від руйнування імунну систему.

ВІТАМІН D (кальциферол).Є в печінці скумбрії, тріски, жовтку, вершковому маслі.Зміцнює кістки і зуби.

ВІТАМІН Е (токоферол).Міститься в лляній, оливковій, кукурудзяному, соєвому, соняшниковій олії; пророщених злакових, бобів і квасолі.Уповільнює окислювальні процеси.Хороший антиоксидант.Посилює імунітет, профілактує атеросклероз, уповільнює старіння клітин.Покращує роботу ендокринних залоз, розчиняє тромби, зміцнює судини і міокард.

ВІТАМІН С (аскорбінова кислота).Є в болгарському перці, журавлині, цитрусових, обліписі, шипшині.Підтримує здоров'я кісткової тканини, шкіри і кровоносних судин.Сприяє знешкодженню та виведенню отрут, зміцнює імунну систему, підвищує стійкість до інфекцій, стимулює захисні сили організму.Бере участь у багатьох обмінних процесах.

ВІТАМІН B1 (тіамін).Міститься в житньому хлібі, квасолі, шпинаті, моркві, пивних дріжджах, кукурудзі.Бере участь в обміні вуглеводів і забезпеченні енергією нервової і м'язової системи.В тому числі роботи серця, спинного та головного мозку.Він необхідний для утворення ацетилхоліну — передавача нервових імпульсів.