Чорна горобина — джерело вітамінів


чорна горобина - джерело вітамінів

Сьогодні ми завершуємо «прогулянку» ягідно-лікарською місцях, розпочату «Аргументи неделі» кілька номерів тому.У заключній публікації мова піде про чорноплідній горобині, лимонник і черемухе.Так що, шановні читачі, — апетиту вам не тільки приємно, але і корисного!

Черноплодка

Хоча про лікувальні властивості чорноплідної горобини відомо вже сотні років, офіційний дозвіл на її лікарський використання радянський Моз дав лише в 1961 році.Причому ініціатором дослідження корисних властивостей рослини був відомий селекціонер Мічурін.Але між тим народна медицина без всяких найвищих дозволений давно і активно використовувала цілющі якості чорноплідної горобини.А ось чого напевно не знали наші бабусі і дідусі — так це того, що вона здатна омолоджувати шкіру.І — захищати певною мірою від радіоактивного опромінення.

Горобина знімає перевтому і головний біль, знижує в крові рівень шкідливого холестерину, нормалізує артеріальний тиск, покращує діяльність мозку, згортання крові, роботу печінки та ендокринної системи.Вона корисна при застудах, недокрів'ї, ревматизмі, цукровому діабеті, атеросклерозі, хворобах нирок, порушення сну, йододефіциті (оскільки сама містить значну кількість йоду).Крім того, в ній є молібден, марганець, фтор, мідь, магній, бор, залізо і вітаміни К, групи В, Р, З, Є. А також фруктоза, глюкоза, сахароза, пектини та дубильні речовини.Що стосується вже згаданого вітаміну Р (він, зокрема, зміцнює судини, нормалізує проникність капілярів, знижує проникність судинної стінки), то досить з'їсти 1 р чорноплідної горобини — і добова потреба в ньому буде дотримана.Якщо немає свіжих ягід — їх замінять 50 г сухих.Взагалі, треба зауважити, черноплодка вельми корисна в будь-якому вигляді: сушеному, замороженому, переробленому.

Відомі сечо — і жовчогінні, в'яжучі, антизапальні властивості черноплодки.Соком горобини наші бабусі і дідусі змащували опіки, які в підсумку гоїлися швидше.

Черноплодка зміцнює імунну систему.Вона корисна людям, страждаючим гастритами з пониженою кислотністю та онкозахворюваннями; вагітним жінкам (при токсикозі).Містяться в горобині фітонциди гнітюче діють на дизентерійні палички.

Але є випадки, коли від вживання плодів бажано утриматися.Вони протипоказані при тромбофлебіті, гастриті з підвищеною кислотністю, підвищеної згортання крові, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, а також гіпотонії і частих запорах.Ну і, зрозуміло, при індивідуальній непереносимості.

Народний рецепт

Ось деякі способи використання цілющих властивостей чорноплідної горобини.

Профілактика атеросклерозу.1 ст. л. меду змішати з 50 г свіжовичавленого соку черноплодки.Приймати протягом 7 тижнів за півгодини до їжі три рази на день.

Профілактика і лікування грипу.2 ст. л. сухих ягід, залитих окропом, слід півгодини настояти на водяній бані.Протягом двох тижнів пити тричі на день по півсклянки.

Черемха

У давнину ця рослина вважали ні багато ні мало протизаплідним засобом!Точніше, водний настій і спиртову настоянку на її квітках.Однак нинішній науці подібні «доблесті» черемхи невідомі, так що не варто ризикувати.Зате встигла вона багато в чому іншому.Наприклад, володіє жовчо — і сечогінними здібностями; відвари з кори полегшують біль при радикуліті, з листя — при болях в горлі та кашлю.Черемха рекомендується при подагрі і діабеті, настій з неї знімає зубний біль (треба просто потримати у роті, попередньо пожувавши, кілька ягід) і запалення слизової оболонки очей.Для приготування очних примочок візьміть на 200 мл окропу 5 г плодів.Після того як 2 години настоїться, процідіть.З цією ж метою знадобляться квітки: потрібна 1 ч. л. — правда, на 200 мл вже не гарячої води, а холодною кип'яченою.Процедура та ж: процідити, попередньо давши відстоятися.

Допоможе вона і позбутися від головного болю.Ось рецепт нескладного відвару.Для його приготування знадобиться 10 г сухої кори черемхи.Її слід подрібнити і півгодини прокип'ятити в склянці води на водяній бані.Після чого, попередньо ретельно процідивши і віджати, довести кип'яченою водою до початкового об'єму.Режим прийому — тричі на день до їди по третині склянки.

Косметологи на основі черемхи роблять спеціальні маски, добре зміцнюють волосся і нігті.В народній медицині рослину вважали засобом, що підвищує потенцію.З цією метою необхідно дати відстоятися в теплі (протягом півгодини) відвару з 25 ягід, залитих склянкою окропу.Чотири рази на день пити по 2 ст. ложки.До речі, цей же відвар добре допомагає в тому випадку, якщо засмутилися кишечник або шлунок.

Що стосується вітамінів і мікроелементів, то рослина містить їх в достатній кількості.Це магній, мідь, залізо, цинк, марганець, вітаміни З, Е, Р; лимонна і яблучна кислоти.Причому корисні речовини є і в корі, і в листах, і в квітах, і в плодах.Загалом, унікальне створіння природи.І ще один рецепт «від черемхи».Він стане в нагоді тим, кому необхідно нормалізувати обмін речовин.Сухим квіткам, залитих склянкою окропу, дайте настоятися півгодини.Потім, гарненько процідивши, пийте тричі на день перед їжею по 1 ст. ложці.

Лимонник

Це чудо-рослина іноді порівнюють з женьшенем — за його вміння чудово лікувати і тонізувати імунну систему, відновлювати фізичну і розумову працездатність і навіть... потенцію.

Лимонник — не тільки природний антидепресант.Він прискорює акліматизацію, підвищує цукор в крові і гостроту зору, збільшує м'язову силу.Рекомендується при гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку і зниженому артеріальному тиску, астенії і судинної недостатності, недокрів'ї, хворобах легенів і нирок, головних болях.Разом з тим, від нього краще утримуватися дітям і тим, у кого підвищений тиск, є порушення серцевої діяльності і виражений атеросклероз.

Лише жмені ягід достатньо, щоб на цілий день зарядити організм життєво важливою енергією.На основі лимонника виготовляються медичні препарати, рекомендовані людям, у яких порушена дихальна діяльність.

При застуді і для профілактики гострих респіраторних захворювань можна приготувати ефективний настій.Для цього подрібнені річні пагони заливають на три тижні горілкою.Отриману в результаті киселеобразную рідину кладуть вранці (у кількості 1 ч. л.) в склянку чаю.Від вечірнього вживання лимонника краще утриматися.В іншому випадку безсонна ніч гарантована.

Крім вітаміну С в рослині містяться винна, янтарна і яблучна кислоти; хінін, цукор і пектини.