Чим небезпечна печія


чим небезпечна печія

Після їжі у мене часто з'являється печія.Чим вона може бути викликана?Які засоби народної медицини допомагають від неї позбутися?Геннадій Іванович, Смоленська область

Відповідає лікар Володимир Яшин:

Печія виникає в результаті закидання в стравохід невеликої частини кислого вмісту шлунка.Проявляється вона відчуттям печіння в нижній частині грудини, яке нерідко поширюється вгору до глотки.У здорових людей причиною її появи можуть бути, наприклад, переїдання, погане пережовування їжі.Однак найчастіше печія є ознакою захворювання.Наприклад, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ).При цьому печія, а іноді також біль у нижній частині грудини турбують людину зазвичай після їжі.

Які фактори сприяють виникненню захворювання?В першу чергу зловживання алкоголем і куріння.Інший важливий фактор — нераціональне харчування, зокрема пристрасть до жирної та гострої їжі.Крім того, на діяльність будь-якого органу травлення негативно впливають розлад нервової системи, різноманітні стреси.Так що кожен з названих факторів може окремо, але особливо в сукупності, викликати порушення кислотного балансу в шлунку.А це в кінцевому рахунку призводить до захворювання.

До речі, печія може бути не тільки симптомом ГЕРХ, але і таких поширених захворювань, як гастрит, виразкова хвороба шлунка, холецистит.Всі вони небезпечні переходом у хронічну стадію.Тому важливо не запустити хворобу і вчасно звернутися до лікаря — гастроентеролога.Він направить пацієнта на дослідження, які допоможуть поставити точний діагноз і призначити необхідне лікування.Зазвичай воно полягає в прийомі ліків і дотриманні дієти.Наприклад, корисні молочні каші, овочеві супи, а от прянощі, гострі і смажені страви протипоказані.

Якщо печія не пов'язана з якою-небудь серйозною патологією і є наслідком нераціонального харчування, треба переглянути меню.Скажімо, виключити з нього в період загострення ковбасні вироби, чорний хліб, кисломолочні продукти, цитрусові і, звичайно, утриматися від алкоголю.Бажано перейти на 5-6?разове харчування, зменшивши при цьому порції їжі.Щоб попередити занедбаність вмісту шлунку в стравохід, не слід відразу після прийому їжі лягати відпочивати.Під час сну верхня частина тулуба повинна бути піднята, тому користуйтеся об'ємної подушкою.

Народний рецепт

Відомо багато рецептів народної медицини, за допомогою яких можна позбутися від печії.Деякі з них ми пропонуємо читачам «АН».

Картопляний сік.Вживати його треба свіжовичавленим — протягом трьох тижнів за 20 хвилин до їжі по половині склянки.Курс — 3 тижні.Потім печія проходить.Крім іншого картопляний сік — хороший профілактичний засіб при хронічному гастриті.

Насіння льону.Залийте склянкою окропу 2 ст. л. насіння льону.Настоюйте півгодини.Процідіть.Пийте перед сном по 1/3 склянки.

Гречана крупа.Пережарьте крупу — вона повинна стати темно-коричневою.Просійте.Приймайте чотири рази в день потроху — буквально на кінчику ножа.Можна також протягом тижня жувати кожен день по дрібці сухої крупи гречки.

Кора берези.Золу з кори білої берези приймайте по 0,5 ч. л. за один раз.Запивайте водою.Допомагає також звичайний вугільний порошок — його теж треба запивати водою.

Трав'яний настій.Візьміть по 20 г листя подорожника і трави звіробою, а також 5 г суцвіть ромашки.Тричі в день вживайте по 1 ст. л.

І ще один рецепт трав'яного настою.Змішайте в рівних частинах траву деревію, звіробою і сухоцвіту болотної.Візьміть 3 ст. л. цієї суміші і настоюйте її в літрі окропу протягом двох годин.Пийте п'ять разів на день по півсклянки при печії та болях у шлунку.

Насіння гарбуза.Як тільки з'явилася печія, візьміть 1 ч. л. насіння гарбуза.

Алое і виноград.Змішайте 1 ст. л. висушеного алое, 2 ст. л. листя винограду, 1 ст. л. коренів оману і 4 ст. л. квіток звіробою.20 хвилин кип'ятіть 1 л води.Дайте відстоятися півгодини.Процідіть.Пийте за кілька хвилин до їжі тричі на день по півсклянки.Якщо пити після їжі, ефекту не буде.