Якщо у дитини гіповітаміноз


якщо у дитини гіповітаміноз

Останнім часом у мого сина (10 років) з'явилася неуважність, він став гірше займатися, швидше втомлюватися.Лікар сказала, що це від нестачі вітамінів.Хотілося б знати, в яких продуктах їх найбільше міститься?І ще: чи можна заповнити дефіцит вітамінів аптечними препаратами?Надія, Рязань

Відомо, що більшість вітамінів не синтезується в організмі, і ми отримуємо ці життєво важливі речовини з їжею.Однак навесні їх кількість є в овочах, фруктах, зелені, які втрачають свою свіжість, значно знижується.На цьому тлі в багатьох людей і розвиваються гіповітамінози — стан на межі хвороби, пов'язані з недостатнім надходженням в організм вітамінів.Причому особливо негативно це позначається на здоров'ї дітей.

Так, при дефіциті вітаміну С (аскорбінової кислоти) знижується опірність зростаючого організму до інфекцій, виникає кровоточивість ясен, підвищується стомлюваність.Основним джерелом вітаміну С є цитрусові, чорна смородина, шипшина, редька, солодкий перець, капуста, картопля.До речі, щоб зберегти корисні речовини в овочах при приготуванні перших страв, слід варити овочі під кришкою і не допускати бурхливого кипіння, так як це руйнує нестійку аскорбінову кислоту.

Дуже важливий для здоров'я дитини вітамін А (ретинол).Він, зокрема, стимулює зростання, необхідний для нормальної роботи органів зору.При його нестачі порушується гострота зору в сутінках (куряча сліпота), знижується імунітет, шкіра стає сухою, підвищується стомлюваність.Вітамін А міститься тільки в продуктах тваринного походження, наприклад в риб'ячому жирі, печінці, вершковому маслі, яйцях, молоці.Крім того, він може синтезуватися з каротину (провітаміну А), який міститься в моркві, помідорах, капусті брокколі, салат.

Для нормального функціонування різних систем дитячого організму необхідний вітамін Е (токоферол).Поряд з вітамінами А і С він є антиоксидантом, тобто перешкоджає утворенню шкідливих для здоров'я вільних радикалів.Крім того, вітамін Е бере активну участь в процесі обміну речовин, стимулює роботу м'язової системи та діяльність серця.Найбільше вітаміну Е міститься в зелених овочах і рослинних оліях (оливковій, соняшниковій).

Велике значення вітамінів групи В. Наприклад, вітамін В1 (тіамін) бере участь у вуглеводному, жировому, водно-сольовому обмінах, регулює функцію клітинного дихання.Він також необхідний для нормальної діяльності серцево-судинної і нервової систем, органів травлення.При дефіциті тіаміну виникають часті головні болі, м'язова слабкість, дитина швидко втомлюється, а іноді розвиваються серйозні захворювання нервової системи.Серед джерел вітаміну В1 злакові, дріжджі, житній хліб, бобові, печінка, яйця, вівсяна крупа, горіхи.

Вітамін В2 (рибофлавін) бере участь у механізмі зору, процесах клітинного дихання, впливає на діяльність нервової системи.При його недоліку припиняється ріст, випадає волосся, з'являється захворювання очей з характерною світлобоязню, а також мокнучі тріщини в куточках рота.Вітамін В2 входить до складу ферментів, необхідних для клітинного дихання, діяльності центральної нервової системи.Міститься в таких продуктах, як молоко, м'ясо, печінка, яйця.

У харчовому раціоні малюків обов'язково повинен бути присутній вітамін D (ергокальциферол), що впливає на мінеральний обмін, особливо кальцію і фосфору, що беруть участь у формуванні скелета.Недолік ергокальциферолу призводить до розвитку у дітей раннього віку рахіту.В результаті у них викривляються кістки ніг, відбувається розм'якшення кісток черепа, ребер, виступає вперед грудна клітка.А це тягне за собою порушення вентиляції легень, що супроводжується частими застудами.Багаті вітаміном D, зокрема, риб'ячий жир, печінку морських риб, вершкове масло, молоко.

Серед основних вітамінів, необхідних дитині, слід також відзначити вітамін РР (нікотинову кислоту).Він забезпечує нормальне функціонування нервової системи, бере участь у вуглеводному і білковому обміні, утворенні ферментів, окисно-відновних процесах.При його нестачі порушується робота шлунково-кишкового тракту, з'являється пігментація на окремих ділянках тіла.Нікотинова кислота міститься в м'ясі, яловичій печінці і нирках, яйцях, гречаній крупі, червоному перці, зеленому горошку.

Можна заповнити весняний дефіцит препаратами, що містять вітаміни?Педіатри відповідають на це питання ствердно і рекомендують не окремі вітаміни, а комплекси.Вони набагато ефективніше, оскільки містять збалансований набір сумісних один з одним речовин, необхідних дитині в тому чи іншому віці.Що ж до вибору конкретного комплексу, то з цього питання батькам треба проконсультуватися у дільничного педіатра.

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ!Нагадуємо, що редакція не дає індивідуальних рекомендацій.У всіх приватних випадках слід звертатися до лікаря.Тільки він зможе врахувати індивідуальні особливості вашого організму і надати найбільш ефективну допомогу.А всі наші рекомендації носять виключно загальний характер.