Які вітаміни потрібні дитині?


які вітаміни потрібні дитині?

Корисна морква

Інша справа — гіповітамінози.Вони найбільш поширені навесні, коли овочі, фрукти, зелень значною мірою втрачають свою цінність і ми недоотримуємо один або кілька вітамінів.Як це позначається на здоров'ї дитини?Взяти, наприклад, вітамін А (ретинол).Він стимулює ріст, необхідний для нормальної роботи органів зору, підвищує опірність організму до інфекцій.При його нестачі порушується гострота зору в сутінках (куряча сліпота), знижується імунітет, погіршується стан шкіри (вона стає сухою і лущиться), порушується сон, дитина швидко втомлюється.Вітамін А міститься тільки в продуктах тваринного походження.Що ж стосується рослинних продуктів, то в них ретинол знаходиться у вигляді провітаміну А — каротину.Їм найбільш багаті морква, помідори, гарбуз, а також зелень броколі, шпинат, петрушка.Перед вживанням заправте їх сметаною, вершковим або рослинним маслом — так вони краще всмоктуються в кишечнику.

У харчовому раціоні дітей раннього віку обов'язково повинен бути присутній вітамін D (ергокальциферол), що впливає на мінеральний обмін, особливо кальцію і фосфору, солі яких беруть участь у формуванні скелета.Недолік ергокальциферолу призводить до розвитку рахіту у дітей.У таких дітей викривляються кістки ніг, відбувається розм'якшення кісток черепа, виступає вперед грудина, що призводить до порушення вентиляції легень і як наслідок — до частих застуд.Велика кількість вітаміну D зосереджено в риб'ячому жирі, печінці морських риб, вершковому маслі, молоці, яєчному жовтку.

Не забудьте аскорбінку!

Невід'ємною частиною раціонального харчування є також вітамін С (аскорбінова кислота).За дефіциту аскорбінової кислоти знижується опірність організму до інфекцій, з'являються кровоточивість ясен, серцева слабкість, задишка, підвищується стомлюваність.Основним джерелом вітаміну С є овочі, фрукти і ягоди.

Дуже важливий для дітей і вітамін Е (токоферол).Поряд з вітамінами А і С токоферол є антиоксидантом, тобто перешкоджає утворенню шкідливих для організму вільних радикалів.Крім того, вітамін Е бере активну участь в процесі обміну речовин, стимулює роботу м'язової системи та діяльність серця.Найбільше вітаміну Е міститься в зелених овочах і рослинних оліях.

Клітини теж дихають

Важко переоцінити значення вітамінів групи В (В1, В2, В12).Так, вітамін В1 (тіамін) бере участь у вуглеводному, жировому, водно-сольовому обмінах, регулює функцію клітинного дихання.Він також необхідний для нормальної діяльності серцево-судинної і нервової систем, органів травлення.При дефіциті тіаміну виникають часті головні болі, м'язова слабкість, дитина швидко втомлюється.У тяжких випадках розвиваються серйозні захворювання нервової системи.Серед джерел вітаміну В1: дріжджі, злакові, житній хліб, бобові, печінка, яйця, вівсяна крупа, горіхи.

Вітамін В2 (рибофлавін) бере участь у механізмі зору, процесах клітинного дихання, впливає на діяльність нервової системи.При його недоліку погіршується гострота зору і може виникнути світлобоязнь, призупиняється ріст організму, з'являються мокнучі тріщинки в куточках рота.Рибофлавін міститься в продуктах тваринного і рослинного походження, зокрема в яйцях, сирі, молоці, гречаній крупі, зеленому горошку.

Вітамін В12 (ціанокобаламін) необхідний для нормальної роботи системи кровотворення.Він також бере участь в обміні вуглеводів і жирів.Недолік ціанокобаламіну може призвести до анемії, а також до порушення діяльності шлунково-кишкового тракту.Найбільш багаті вітаміном В12 печінка, яйця, м'ясо, риба, молоко, особливо кисле.

Серед основних вітамінів, необхідних дитині, слід відзначити і РР (нікотинову кислоту).Він бере участь у вуглеводному і білковому обміні, утворенні ферментів, окисно-відновних процесах.При його нестачі порушується робота шлунково-кишкового тракту, з'являється пігментація на окремих ділянках тіла.Нікотинова кислота міститься в м'ясі, рибі, печінці, гречаній крупі, пшеничному хлібі, зеленому горошку.

Готуємо правильно!

Відомо, що при неправильному приготуванні їжі містяться в продуктах вітаміни знищуються.Цього можна уникнути.Наприклад, не замочуйте заздалегідь підготовлені для варіння овочі.Наріжте їх перед тим, як опустити в каструлю з киплячою водою.А ось крупи рекомендується попередньо замочувати у воді протягом 6-8 годин і в ній же варити.Закладати овочі треба в послідовності, що враховує тривалість їх варіння.Так, при приготуванні борщу спочатку покладіть буряк, потім моркву, картоплю.Варити овочі і фрукти необхідно в каструлі із закритою кришкою.Не слід допускати бурхливого кипіння, так як циркуляція повітря руйнує нестійкий вітамін С. до Речі, він добре зберігається у кислому середовищі, тому додайте в борщ, а також інші овочеві та фруктові страви невелика кількість лимонної кислоти.Для збереження вітамінів групи В уникайте тривалих варіння, смаження, тушкування.

Тепер про аптечних препаратах, що містять вітаміни.Деякі батьки вважають, що вони марні, оскільки не засвоюються в організмі.Це оману.Дані препарати не тільки добре засвоюються, але й ефективніше вітамінів, що містяться в харчових продуктах.Отже, таблетки і сиропи дітям необхідні.

На закінчення ще одна важлива інформація для батьків.Надлишковий прийом вітамінів може призвести до гипервитаминозу, небезпечного небажаними, а часом і серйозними наслідками.Так, гіпервітаміноз А викликає підвищену збудливість, свербіж, збільшення печінки.Велика кількість вітаміну D призводить до зменшення маси тіла, відкладення кальцію на стінках судин, у печінці та нирках.Гіпервітаміноз може викликати руйнування клітинних структур і ДНК.