Смачна осінь


смачна осінь

Нездоровий блиск

На відміну від весняних овочів і перших фруктів, осінні «рідні» плоди, дозрілі в природних умовах, отримали повноцінну дозу сонячного світла і натуральних соків — так як встигали «на корені».Саме ці сезонні фрукти-овочі є справжніми енергоносіями і допомагають оздоровитися.Тому, вибираючи плоди, звертайте увагу на зовнішній вигляд: шкірка не повинна бути млявою або занадто «глянсової».Перше говорить про те, що товар погано зберігся, друге — що плід міг бути підданий зайвої «хімізації».Не перевантажуйте себе екзотичними фруктами.Ними для підняття тонусу і настрою найкраще ласувати в зимово-весняний час.

Овочі за правилами

Щоб овочі і фрукти принесли максимальну користь, бажано дотримувати декілька простих правил.Намагайтеся впоратися з фруктами до 18 годин.З'їдені ввечері, вони дають відчуття тяжкості і сприяють здуття кишечника.Салати, соте, холодні і гарячі овочеві супи, страви з відварних або запечених овочів відмінно поєднуються з зерновим хлібом, хлібцями, рисом, пастою, молодою картоплею, негострим сиром, нежирної рибою.Добре засвоюються овочеві страви, приправлені 3-4 ложками нерафінованої рослинної олії.Якщо вам вже набридли, соняшникова або оливкова олія, спробуйте кедрове масло волоського горіха, гарбузове, фісташкове або гірчична.

На випадок, якщо ви відчуєте просто вовчий апетит, підготуйте собі кілька шматочків сирих овочів — моркви, огірків, солодкого перцю, фенхелю або помідора.

Кольорова дієта

Забарвлення рослинних продуктів визначають містяться в них корисні компоненти і речовини.Наприклад, оранжевий колір говорить про наявність у фрукті каротину, який корисний для серця.Червоний помідор містить багато лікопіну, що корисно для товстої кишки і простати.У білокачанній капусті, картоплі, ріпі багато мінеральних солей і клітковини — вони особливо хороші для лікування гастритів.Ароматичні речовини солодкого перцю, багатого міддю і вітаміном С, сприяють виділенню «гормону щастя — ендорфіну, який благодатно діє на нервову систему.Фіолетові баклажани завдяки солям заліза, міді, марганцю, кобальту стимулюють кровотворення, корисні при недокрів'ї.

У фруктах соковитих кольорів більше антиоксидантів.Так, в яблуках із зеленим та червоним відтінком (боровинка, мелба, антонівка) в два рази більше антиоксидантних речовин, ніж у їх блідолицих побратимів.Чим більше зелені листя шпинату, тим багатшими вони лютеїном, що зберігають наш зір.Яскраво забарвлені стиглі груші дуже багаті поліфенолами, які рятують нас від вільних радикалів — і, як наслідок, від ракових пухлин.

Цукрова користь

Допоможе привести в порядок травну систему, відновити роботу нирок і печінки, а також скинути зайву вагу кавун, чиї смакові якості нема потреби розхвалювати.Агрус дуже корисний при захворюваннях нирок, сечового міхура, травного тракту, порушення обміну речовин.У результаті сезонного лікування цією ягодою відступає анемія, якого б походження вона не була — в агрусі міститься багато заліза.Він багатий кремнієм, який зміцнює сполучну тканину і волосся — ті стають блискучими і швидше ростуть.

Еліксир молодості

Корисні особливі «зелені соки».Їх готують із свіжих овочів, фруктів і зелені, тому вони містять велику кількість хлорофілу, який підтримує процес очищення крові і утворення нових кров'яних тілець.А ще виводить з організму шкідливі речовини і є потужним джерелом енергії.

Одне з зелених зілля готується так: візьміть 4-5 коренеплодів моркви, 3 корені петрушки, 1 розетку листя шпинату, невеликий качан капусти (білою або червоною) і 1 головку молодого часнику (можна стебла).Все дрібно порубаєте і з допомогою соковижималки приготуйте сік.Його слід випивати відразу — довго зберігати не можна.Але часте вживання може викликати загострення хронічних захворювань травного тракту.Якщо ви страждаєте якими-небудь шлунковими захворюваннями, замініть соки сумішами і пюре з свіжих овочів, приготованими в блендері або міксері (на основі кефіру або кислого молока).