Літні неприємності


літні неприємності

Як відомо, в жарку погоду продукти швидко псуються і можуть стати причиною харчового отруєння.У чому полягає перша допомога в такій ситуації?

Ніна Євгенівна, Смоленськ

Дійсно, влітку продукти псуються значно швидше.Відбувається це тому, що висока температура сприяє підвищеній активності патогенних мікробів.Взяти, наприклад, такі популярні вироби з сиру, як сирники або запіканки.Якщо вони після приготування більше двох годин знаходяться не в холодильнику, то можуть стати причиною харчового отруєння.Те ж саме відноситься і до улюбленого в нашій країні страви — салату олів'є, заправленному сметаною або майонезом.

До швидкопсувних продуктів відносяться також молоко, вершки, паштети, варена ковбаса, кондитерські вироби з кремом.Приблизно чверть всіх харчових отруєнь за статистикою припадає на недоброякісне або приготоване без належної термічної обробки м'ясо.До тяжких наслідків може призвести вживання рибних делікатесів, шаурми, хот-догів, придбаних на стихійних ринках або в наметах, де часто немає належних умов для їх приготування і зберігання.

Таким чином, харчові отруєння, деколи мають масовий характер, виникають, як правило, в результаті вживання продуктів, приготованих з порушенням технології і санітарних вимог щодо транспортування та зберігання.Ще одна причина — недотримання правил особистої гігієни тими, хто готує їжу.Харчові отруєння можуть бути мікробної і немикробной природи.Найчастіше мова йде про так званих токсикоінфекціях, що викликаються патогенними мікробами, наприклад сальмонелами або стафілококами.

Харчова токсикоінфекція проявляється, зазвичай, неприємним смаком в роті, болем в животі, нудотою, блювотою, проносом або запором, а часом і підвищенням температури.У чому полягає перша допомога?Насамперед потрібно очистити шлунок.З цією метою можна випити слабкий розчин марганцівки (1 грам на літр води) або просто 2-3 склянки теплої кип'яченої води і штучно викликати блювоту, натиснувши двома пальцями на корінь язика.Ця процедура допоможе організму швидше звільнитися від потрапили з їжею токсинів.

Якщо харчове отруєння супроводжується запором, рекомендується прийняти проносне (сольове або рослинне, але тільки не касторку).Ну а при проносі корисні закріплюють настої звіробою або кори дуба: 1 ст. л. сировини залийте склянкою окропу, потримайте 15 хвилин на водяній бані, процідіть і пийте по півсклянки 3-4 рази на день.Ще одна порада: у разі підвищення температури і появі ознобу не приймайте будь-яких ліків.Краще лягти в ліжко, укутати теплою ковдрою і покласти до ніг грілку.

Що стосується їжі, то від неї бажано утриматися, як мінімум добу.А потім необхідно кілька днів дотримуватися дієти.Почати, скажімо, з рисової або вівсяної каші на воді, причому їсти маленькими порціями кожні 3-4 години.На наступний день, якщо стан покращиться, можна перейти на молочні каші, включити в раціон відварне м'ясо або рибу з картопляним або морквяним пюре, омлет, компот з кураги і родзинок без цукру.А ось від сирих фруктів і овочів, а також соків кілька днів краще утриматися.

Слід пам'ятати, що гостре харчове отруєння може бути схоже за своїми симптомами на інфекційне захворювання, наприклад, дизентерію.Вона характеризується болем в животі, посилюється перед дефекацією (випорожненням кишечника), частим стільцем (до 10 разів на добу і більше) з домішкою слизу і крові, підвищенням температури, загальною слабкістю, головним болем.Дизентерія — досить серйозна недуга, тому при появі цих симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря.

Невідкладна медична допомога потрібна і при ботулізмі, що викликається токсином бактерії «клострідіум ботулинум».Ця небезпечна хвороба виникає, зокрема, при вживанні недоброякісних м'ясних, рибних і овочевих продуктів, що містяться в консервних банках (на це вказує їх здуття), а також ковбасних виробів та червоної риби.Крім загальних ознак: слабкості, нудоти, головного болю — ботулізм характеризується розвитком важких уражень нервової системи.

Наприклад, до ранніх симптомів відносяться порушення з боку органів зору: розширення зіниць, опущення повік, диплопія (двоїння предметів).Потім розвивається параліч м'якого піднебіння, глотки, в результаті чого порушуються мова, акт ковтання.Зрозуміло, що такий хворий потребує термінової госпіталізації.

Серйозними наслідками можуть бути небезпечні харчові отруєння немикробной природи.Вони бувають в результаті помилкового вживання в їжу отруйних грибів, рослин або ягід.Подібні отруєння нерідко протікають вкрай важко.Тому будьте обережні і не вживайте в їжу не відомі вам гриби, рослини та ягоди, а також кісточки абрикосів, персиків, мигдалю, вишні, які містять глікозид амігдалін.У шлунково-кишковому тракті він розщеплюється з утворенням синильної кислоти, а вона може стати причиною важкого отруєння.