Ірга варта свічок!


ірга варта свічок!

Невибагливу іргу, яку ще називають «північним родзинками», російські садівники «примітили» не так вже давно.Лише в середині минулого століття.Але з тих пір вона міцно прижилася на наших садових ділянках.Плодоносить ірга довго (до 70 років), ягоди синього кольору дозрівають в кінці липня.Зате квіти вже в травні радують око.І не тільки око.З їх допомогою можна суттєво поправити здоров'я!

Квіти життя

Настій, приготований з квіток ірги, добре приводить у тонус серцево-судинну систему.З його допомогою можна знижувати артеріальний тиск, зміцнювати судини.Щоб зробити такий настій, треба жменю квіток заварити в половині літра окропу.Після того як він настоїться протягом двох годин, процідіть настій.Для профілактики серцевої недостатності і гіпертонії пийте його тричі на день по дві столові ложки.

Настій квіток ірги взагалі належить до кращих гіпотензивну (знижує артеріальний тиск) і кардіотонічну (збільшує скоротність серцевого м'яза, міокарда) засобів.

Серед вітамінів, які містить ірга, — А (корисний для зору), В2, Р, С. Причому вітаміну С в ній навіть більше, ніж у смородині, сливи, яблука.А що стосується вітаміну Р, то він взагалі зустрічається не так вже часто.Але між тим його значення для людського організму дуже велика.

Саме завдяки вітаміну Р робляться еластичними наші капіляри.Коли треба — вони розширюються, коли треба — звужуються (а значить, вирішуються проблеми з тиском).Для зміцнення клітин капілярів і судин дуже важлива гіалуронова кислота.Вітаміни С і Р вельми ефективно працюють у зв'язці один з одним, спільними зусиллями вони оберігають цю кислоту від руйнування.А між тим завдяки їй знижується проникність стінок судин і капілярів (тобто з'являється менше синців).

Ще вітамін Р бореться з вірусами і бактеріями, підвищує опірність до різних захворювань (у тому числі онкологічним).Він зміцнює імунну систему, служить профілактиці варикозу, інсультів та інфарктів, застуд, появи набряків; зменшує ризик виникнення алергії і полегшує стан хворого при бронхіальній астмі.Він робить позитивний вплив при геморої, недокрів'ї, кровотечах (у тому числі внутрішньоматкових); допомагає виводити токсичні речовини і солі важких металів.

Крім вітамінів, ірге містяться дубильні речовини, клітковина, органічні кислоти, пектини.

Тільки не треба нервувати

Компот з ягід ірги добре випити перед сном.Він заспокоїть нервову систему, і ви зможете легше заснути.Крім того, якщо мучить безсоння, спробуйте тричі в день з'їдати перед їжею по дві столові ложки свіжих ягід.Таку ж кількість ірги рекомендується для профілактики інсульту, інфаркту і при стресі, підвищеній нервовій збудливості, великих розумових навантаженнях.

Ягоди рослини покращують травлення, корисні при авітамінозі, атеросклерозі, гінгівіті, розладі шлунка (сік ірги надасть зміцнювальний вплив), хворобах нирок і печінки, порушення зору, недокрів'ї.Завдяки вмісту в них пектину виводиться з організму шкідливий холестерин.

Соком ірги при ангіні можна полоскати горло — це зніме запалення і біль.Тільки треба врахувати, що сік ірги краще вичавлювати не з свіжозібраних ягід.Бажано витримати їх у сухому місці протягом приблизно тижня, шаром не більше 3 см Ягоди повинні злегка подвянуть — до речі, заодно вони стануть і трохи солодший.

Калорійність ірги невисока — на 100 грамів всього 45 ккал.Так що, вживаючи її, можуть не побоюватися ті, хто не хоче набрати зайву вагу.

Кому остерігатися

Насамперед ірга не рекомендується гіпотонікам, людям зі зниженим тиском.А також тим, у кого знижена здатність згущуватися крові.І ще її не треба вживати того, хто незабаром збирається сісти за кермо: ірга розслабляє нервову систему, внаслідок чого виникає деяка загальмованість.До того ж може існувати індивідуальна непереносимість.

Народний рецепт

Настої і відвари ірги (їх можна робити як з свіжих, так і з сухого листя і ягід) допомагають в самих різних випадках.

Панкреатит (з розладом кишечника).На одну ложку листя ірги потрібно склянку окропу.Пити слід тричі на день по половині склянки.Цей же настій, який застосовується зовнішньо, дозволяє лікувати пролежні, загоювати гнійні рани (на них накладаються змочені соком ірги пов'язки).Можна також промивши рану соком, докласти до неї подрібнені листя ірги.Але перед цим їх слід дуже ретельно вимити.А подрібнювати листя треба до такої міри, щоб вони пустили сік.

Стоматит, пародонтоз.Залити столову ложку сушених ягід ірги склянкою окропу і полоскати, коли охолоне.Але не раніше, ніж через півгодини.Цей настій можна пити просто як вітамінний чай і при розладі кишечнику і шлунку.До всього іншого такий настій особливо корисний людям, що страждають цукровим діабетом.

Хвороби шлунково-кишкового тракту.Склянкою окропу залити 1 ч. л. кори ірги, попередньо подрібнивши її.Після цього двадцять хвилин потримайте на водяній бані.Відваром кори цієї рослини можна лікувати опіки, полоскати горло.Причому треба полоскати кілька разів на день — для досягнення більшого ефекту.

Ослаблення зору, куряча сліпота, початкова стадія катаракти, запалення рогівки.Розім'яти 3 ст. л. свіжих ягід, залити склянкою окропу.Після настоювання протягом години віджати, а перед тим процідити.Пити між прийомами їжі двічі на день по півсклянки.

Гіпертонія.2 ст. л. свіжих ягід, залиті половиною літра окропу, настаиватьчас.Після цього процідити через марлю.Пити за півгодини до їжі по половині склянки тричі на день.

Варикоз, гіповітаміноз, носові кровотечі, слабкість стінок судин, синці.Половиною літра окропу залити дві склянки свіжих ягід.Потім віджати через марлю, — але лише після того, як відстоїться протягом години.Пити за півгодини до їди двічі на день по половині склянки.

Розлад кишечника.Залити склянкою окропу дві столові ложки сухих ягід ірги.Витримавши під кришкою дві години, процідити і віджати.Не відмовляючись від дотримання необхідної дієти, пити тричі на день за півгодини до їди по третині склянки.

Допоможе у випадку розладу кишечника і інший рецепт.Знадобляться вже не ягоди, а свіже листя рослини.Їх слід подрібнити (1 ст. л.), залити склянкою окропу.Після чого, настояти дві години, процідити.Пити (знову-таки за дотримання запропонованої дієти) за чверть години до їжі, три рази в день.«Порція» настою — від однієї до півтори столових ложок.

Гастрит, коліт.Подрібніть кору ірги.Потім залийте 1 ст. л. кори склянкою окропу.П'ятнадцять хвилин потримайте на водяній бані або на слабкому вогні.Дайте дві години настоятися.Після проціджування кип'яченою водою долийте відвар, довівши обсяг до 200 мл Пити його слід за півгодини до їжі тричі на день по чверті склянки.

Шановні читачі!Нагадуємо, що редакція не дає індивідуальних рекомендацій.У всіх приватних випадках слід звертатися до лікаря.Тільки він зможе врахувати конкретні особливості вашого організму і надати найбільш ефективну допомогу.А всі наші рекомендації носять виключно загальний характер.