Час збирати каміння


час збирати каміння

Після того як співаємо щось смажене, через годину-півтора іноді починається біль з правого боку, десь під ребрами.Те ж саме відбувається, коли попрацюю фізично на дачі.Начебто одне з іншим не пов'язано, однак біль дуже схожа.Що це може бути?

Вікторія Іванівна, Нижній Новгород

Відповідає лікар Наталія МАРАДУДИНА:

— Дуже схоже на холецистит.Можливо, саме він — сполучна ланка, яка стає причиною болю.Обов'язково зверніться до лікаря.Нехай він поставить точний діагноз.Слід перевірити жовчний міхур.Швидше за все, знадобляться загальний і біохімічний аналізи крові, УЗД органів черевної порожнини.Не виключено, що доведеться пройти рентгенологічне дослідження.А можливо, і хірургічне втручання.Тому не затягуйте з візитом до лікаря.

Найчастіше холецистит з'являється з-за того, що в жовчному міхурі утворюються камені.Вони травмують його поверхню, блокують відтік жовчі, міхур запалюється.Так виникає гострий холецистит.

За статистикою, холециститом в тій чи іншій формі страждають близько 15 відсотків жителів планети.Причому жінки (особливо під час вагітності) — в чотири рази частіше за чоловіків.У зоні ризику знаходяться повні літні люди, хоча загалом ця хвороба може зустрітися в будь-якому віці.Основні симптоми захворювання — біль у правій верхній частині живота, що віддає часом в спину або в праву лопатку і підсилюється при глибокому вдиху (часом переходить у ліве підребер'я або стає оперізує, або локалізується навколо пупка); блювання і нудота.Іноді (нерідко це відбувається незабаром після їжі) ниючий біль може тривати без перерви кілька годин.Часто підвищується температура.Гострий холецистит триває від двох тижнів до трьох місяців.Часом він ускладнюється запаленням підшлункової залози.Вас повинно насторожити, якщо протягом декількох днів не проходить гіркота в роті: не виключено, це передвісник виникнення гострого холециститу.

Корисно знати

Якщо виникла підозра на гострий холецистит і з'явилася сильна біль, викличте лікаря.До його приходу покладіть лід на область жовчного міхура.Тримати 15 хвилин.Ні в якому разі не застосовуйте грілку і не промивайте шлунок!

Крім каменів у жовчному міхурі може призвести до появи холециститу?Причини найрізноманітніші.Навіть хворі зуби, вуха, запалені мигдалини.Здавалося б — де вони і де — жовчний міхур?Вся справа в інфекції.Мікроорганізми здатні проникнути в нього, наприклад з током крові і лімфи.Провокують холецистит різні харчові отруєння, тупі травми живота в області правого підребер'я, гепатит, дуоденіт, цукровий діабет; сильні опіки, погана спадковість, запалення придатків матки і наявність паразитів (ті ж лямблії).Жовч застоюється при малорухливому способі життя.Якщо порушується її відтік, то розвивається жовтяниця, виникає шкірний свербіж.Зрозуміло, шкодять алкоголь і нераціональне харчування.Головним чином — перебір жирної, борошняної і взагалі висококалорійної їжі, особливо якщо людина вживає мало фруктів і овочів.

Холецистит буває хронічним.Зазвичай їй передує гострий.Але нерідко він виникає і самостійно.Причому загострення хронічної форми буває схожим на гострий напад.А в період ремісії хворий відчуває після їжі деякий «розпирання» в верхній частині черевної порожнини; у нього з'являються відрижка, тупий біль в спині і правому підребер'ї.Ці відчуття стають набагато неприємніше при ходьбі, фізичному навантаженні або перебування під холодним душем.Виникає непереносимість жирної їжі.

Холецистит передбачає обов'язкову дієту.У тому числі в період ремісії.Будь-яке, навіть найменше її порушення загрожує загостренням.Треба максимально щадним чином поставитися до свого травному тракту.Рекомендуються фруктові, молочні, вегетаріанські супи, варені м'ясо, риба та овочі; пудинги, каші.Можна вживати молоко та кисломолочні продукти, киселі, соки, компоти, чаї.Корисні солодкі фрукти, неочищений рис, цільнозерновий хліб.Намагайтеся їсти дрібними порціями 4-5 разів на день (так краще засвоюються жири).Ні в якому разі не можна переїдати, навіть під час поліпшення стану.Інакше в результаті спазму жовчних шляхів може порушитися відтік жовчі.І виникне патологія.

Народний рецепт

При хронічному холециститі можна використовувати наступний старовинні рецепти.

Кукурудзяні рильця.Залийте склянкою окропу столову ложку рилець.Нехай настоїться годину, після цього процідіть.Пийте кожні три години по 1 ст. ложці.

Листя і бруньки берези.Залийте склянкою гарячої води 1 ст. л. листя або бруньок берези.Півгодини кип'ятіть на водяній бані.Охолодіть при кімнатній температурі протягом 10 хвилин.Кип'яченою водою доведіть об'єм до 1 склянки відвару.При лямблиозном холециститі приймайте перед їжею тричі на день по чверті склянки.