Як засвоїти кальцій?


як засвоїти кальцій?

КАЛЬЦІЙ — один з важко засвоюваних мінералів.Але він необхідний для здоров'я кісток.У продуктах харчування він знаходиться в з'єднаннях, погано розчинних у воді або взагалі нерозчинних.Природа передбачила такий варіант.І щоб не залишити людину без необхідного мінералу, дала йому жовчні кислоти — їх виробляє печінка.В процесі травлення вони переводять нерозчинний кальцій у розчинний, від 10 до 40% якого всмоктується у верхньому відділі тонкого кишечника.Якщо людина страждає гастритом з пониженою кислотністю, ентеритом, захворюваннями печінки і підшлункової залози, то відсоток засвоєння мінералів значно знижується.Це залежить і від кількості в їжі кальцію по відношенню до магнію і фосфору — каталізаторів всмоктування.Оптимальне співвідношення кальцію і магнію 1:0,6.У хлібі, м'ясі і картоплі — 1:2, в молоці — 1:0,1, в сирі — 1:0,15, трісці — 1:0,6.Найвище і невигідне — у фруктах і овочах — 1:4,5.

Баланс мінерального складу кісток підтримується вітамінами Д і К, а також залізом, цинком, марганцем, міддю.Вони містяться в морській капусті, м'ясі, яйцях, висівках, пивних дріжджах, бобових, горіхах, цільному зерні, сухофруктах, зелені.

Гальмують засвоєння мінералів картопля, щавель, шпинат, солодощі, копченості, міцний кава, тютюн, алкоголь, напої (типу кока-коли), жирна їжа.Краще всього кальцій «видобувається» з продуктів тваринного походження, слідом ідуть молочні і морепродукти.А рослинна їжа стоїть на останньому місці.Популярний в народі порошок яєчної шкаралупи практично не засвоюється, але якщо його змішати з порошком слизової курячих шлунків і тонкого зрізу м'язів, то засвоєння піде активніше.